Aνησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στο Κόσοβο εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τονίζοντας ότι τα επεισόδια εναντίον του σερβικού πληθυσμού αυξήθηκαν μετά την προσπάθεια των αρχών του Κοσόβου να καθιερώσουν έλεγχο στις διοικητικές διαβάσεις στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με τη Σερβία.
Στην έκθεση για την κατάσταση στο Κόσοβο, που αφορά την περίοδο 16 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι αρχές του Κοσόβου στις 25 Ιουλίου προσπάθησαν να εγκαταστήσουν ειδικές μονάδες της αστυνομίας (ROSU) σε δύο διαβάσεις και ότι η κίνηση αυτή έγινε χωρίς συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς.
Στην έκθεση τονίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 24% τα επεισόδια εναντίον των μελών των μειονοτήτων του Κοσόβου. Την περίοδο αυτή σημειώθηκαν συνολικά 151 τέτοια συμβάντα- 38 από τα οποία στο βόρειο Κόσοβο, 13 περιπτώσεις βανδαλισμού εναντίον σερβικών ορθόδοξων εκκλησιών και κοιμητηρίων, 13 περιπτώσεις επιθέσεων με πέτρες εναντίον οχημάτων με σερβικές πινακίδες που διέρχονταν από περιοχές, στις οποίες κατοικούν Αλβανοί. Επίσης, καταγράφηκαν 63 περιπτώσεις πρόκλησης καταστροφών κατοικιών Σέρβων και 47 διαρρήξεις και κλοπές σερβικών περιουσιών.
«Η εξέλιξη των γεγονότων στο βόρειο Κόσοβο την περίοδο που καλύπτει η έκθεση δείχνει, ότι τα βασικά, άλυτα ζητήματα αποτελούν κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ανησυχώ, όχι μόνο για την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, αλλά και για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων σε όλο το Κόσοβο, την πόλωση των πολιτικών θέσεων, τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των κοινοτήτων βόρεια και νότια του ποταμού Ίμπαρ», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
«Όσο δεν επιλύονται ζητήματα, όπως η κατάσταση στην πύλη 1 και 31 και τα θέματα του κράτους του νόμου συγχέονται με θέσεις που αφορούν το καθεστώς, η διεθνής κοινότητα και οι άνθρωποι στην περιοχή θα εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων και της βίας, με συνέπεια όλες οι πλευρές να είναι όμηροι αβέβαιου μέλλοντος», υπογράμμισε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ανοχή και να συνεχίσουν να προσπαθούν για τη διευθέτηση της κατάστασης μέσω του διαλόγου.
Επίσης, εκφράζει την ελπίδα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποστείλουν ισχυρό μήνυμα στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι, ώστε να αναλάβουν ευθύνη, με στόχο τη μείωση της έντασης και την αποτροπή νέας έκρηξης βίας στο βόρειο Κόσοβο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει την έκθεση για την κατάσταση στο Κόσοβο, σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου.