Σε έναν απεγνωσμένο αγώνα δρόμου για να βρουν φορολογικά έσοδα που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό τους φαίνεται να έχουν αποδυθεί ακόμη και εύρωστες, υγιείς και φιλελεύθερες οικονομίες, όπως η ολλανδική.
Όπως δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η σκληρή πραγματικότητα που αναδύεται υποχρεώνει την κυβέρνηση στην Ολλανδία να επιβάλει φόρο και στον πληρωμένο έρωτα. Η «red light district» στο Άμστερνταμ άρχισε να λειτουργεί από το 1600, ως κέντρο της ερωτικής «βιομηχανίας» που απευθυνόταν στους ναυτικούς που επέστρεφαν στο μεγάλο λιμάνι από τα μακρινά και χρυσοφόρα ταξίδια τους στις αποικίες.
Έπρεπε να φτάσει το 2001 για να περάσει ο αγοραίος έρωτας από την ανοχή στη νομιμοποίηση, ωστόσο τα έσοδα από την παροχή ερωτικών υπηρεσιών παρέμεναν μέχρι σήμερα εκτός φορολογικού συστήματος. Ηδη άρχισε η φορολογία των νόμιμων οίκων ανοχής, που λειτουργούν ως κανονικές επιχειρήσεις, με βιβλίο εσόδων-εξόδων, προμηθευτές και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από τις εργαζόμενες. Τώρα ξεκινάει και η εφαρμογή του μέτρου και στις περίφημες «βιτρίνες», όπου οι κοπέλες θα πρέπει να εκδίδουν απόδειξη, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και θα αποδίδεται στο κράτος.
Τα επίσημα σωματεία των εκδιδόμενων γυναικών στην Ολλανδία έχουν συναινέσει στο μέτρο, καθώς συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη, υγειονομικό έλεγχο, εργατικά δικαιώματα αλλά και αξιοπρέπεια, την οποία απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην ολλανδική κοινωνία, καθώς και ισότιμη αντιμετώπιση από το κράτος, ανεξαρτήτως τι επάγγελμα κάνουν.
Το μόνο πρόβλημα που θέτουν οι νόμιμες, συνδικαλισμένες πόρνες είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις μετανάστριες εκδιδόμενες, που συνήθως δεν έχουν χαρτιά και ασκούν το επάγγελμα χωρίς κανέναν έλεγχο, στους δρόμους. Το κράτος περιμένει να βάλει στα ταμεία από τη νόμιμη πορνεία έως και 660 εκατομμύρια ευρώ μόνο για φέτος, ενώ οι νέοι φορολογούμενοι υπολογίζονται σε 8.000 εργαζόμενες στα νόμιμα πορνεία και 3.000 στις βιτρίνες.