Σε ένα «καθαρό», γρήγορο και όπως πολλοί λένε «σκληρό» Brexit αποφάσισε να προχωρήσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.
Στην ομιλία της ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την επιδίωξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
Η βρετανή πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητη στο θέμα της ελεύθερης μετανάστευσης και της νομοθετικής δικαιοδοσίας της ΕΕ, συμβατικές υποχρεώσεις των χωρών μελών της ΕΕ, από τις οποίες θα αποδεσμευθεί η Μ. Βρετανία.
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ. Όπως τόνισε, «δεν θα είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών».
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραμείνει εντός αυτής με τη μορφή που έχει αυτή η ένωση σήμερα.
Ακόμη αναφέρθηκε σε μεταβατική περίοδο, την οποία αποκαλεί implementation phase (φάση εφαρμογής), μετά την προβλεπόμενη από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες διετή περίοδο διαπραγμάτευσης.
Έκανε λόγο για ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων και υποβολή των Ευρωπαίων, εργαζομένων και τουριστών, σε ελέγχους ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την χορήγηση άδειας εργασίας και παραμονής σε εξειδικευμένους μετανάστες από την ΕΕ και παράλληλα θα θέτει μέτρα δραστικού περιορισμού της ελεύθερης εισόδου ανειδίκευτων εργατών.
Πάντως η ψήφος του βρετανικού κοινοβουλίου υπέρ ή κατά της συμφωνίας για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι δεσμευτική, ωστόσο το Brexit θα πραγματοποιηθεί έτσι ή αλλιώς, τόνισε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σημαίνει ότι, σε περίπτωση που η συμφωνία συντεταγμένης εξόδου δεν εγκριθεί, η Μ. Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. άνευ συμφωνίας και θα έχει για την Ένωση το στάτους τρίτης χώρας, σαν να μην υπήρξε ποτέ μέλος της.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο ένα «όχι» θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιοριζόταν να διατηρεί με την Ε.Ε. τις σχέσεις που έχει κάθε χώρα – μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), χωρίς καμία περαιτέρω διευκόλυνση, η εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού σημείωσε: «Όπως και να έχει, θα εγκαταλείψουμε την Ε.Ε.».
Τι είναι η ενιαία αγορά που εγκαταλείπει η Βρετανία
Στην ενιαία αγορά της ΕΕ τα πρόσωπα, τα αγαθά, οι υπηρεσίες, και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν σε όλη την ΕΕ εξίσου ελεύθερα όπως και στο εσωτερικό μιας χώρας.
Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να σπουδάζουν, να ζουν, να κάνουν αγορές, να εργάζονται και να συνταξιοδοτούνται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς επίσης να απολαμβάνουν προϊόντα απ’ όλη την Ευρώπη. Αυτά πλέον δεν θα ισχύουν για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά θα ρυθμίζονται από τη νέα συμφωνία που θα κάνει η Μέι με την ΕΕ, αν όμως αυτή απορριφθεί από το κοινοβούλιο, τότε θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις εντός της ΕΕ έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε 500 περίπου εκατομμύρια καταναλωτές, γεγονός που τις βοηθά να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ενιαία αγορά είναι επίσης ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.
Το Λονδίνο θέλει να επανέλθει στα χέρια του ο έλεγχος όσον αφορά την μετανάστευση από την ΕΕ και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι του προειδοποιούν ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων συνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Τα 12 σημεία του Brexit συνοπτικά
1. Επιθυμεί έλεγχο μετανάστευσης.
2. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.
3. Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
4. Θα επιδιώξει μία συνεκτική και φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.
6. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.
7. Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
8. Συνεργασία με την ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
9. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
10. Τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.
11. Έλεγχος του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
12. Σταδιακή εφαρμογή της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών – μελών της.