Η Ρωσία έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεν υπάρχει λόγος «να φτάσει στα άκρα», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είμαστε ρεαλιστές, παρακολουθούμε φυσικά τις προετοιμασίες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάληψη της εξουσίας. Δεν θα φτάσω στα άκρα: προς το παρόν γίνονται πολλές προβλέψεις, εικασίες στα μέσα και στην κοινότητα των πολιτικών επιστημόνων. Κάποιοι είναι ενθουσιασμένοι και κάποιοι λένε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μιλάμε για αυτό τώρα», εκτίμησε ο Λαβρόφ.
Επισήμανε μάλιστα ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου θα ξεκαθαριστούν μόνο όταν ξεκινήσει το έργο της η νέα κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά η Μόσχα δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ προσπαθεί να άρει τις κυρώσεις εναντίον της μέσω μιας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.
Εξάλλου ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε μια συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στη Μόσχα τις αξίες τους.
«Επιθυμούμε στενότερες σχέσεις με όσους ήδη συνεργάζονται μαζί μας στη βάση μιας αμοιβαίως επικερδούς συνεργασίας, σεβασμού και ισορροπίας των συμφερόντων», είπε ο Ρώσος υπουργός.
«Αυτή είναι η θέση μας στις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο. Ήδη ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού όταν χτίζουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ- χωρίς να εισάγουμε τις αξίες τους», τόνισε.
Παράλληλα για το κυπριακό ζήτημα δήλωσε ότι «οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο-τριών χωρών». Τη θέση αυτή του Κρεμλίνου εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, και σχολιάζοντας τις εργασίες της πρόσφατης Διάσκεψης, στη Γενεύη.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα της Διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Αυτό πιστοποιεί πως κάποιοι δεν επιθυμούν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία την ασφάλεια της Κύπρου εγγυάται το ΣΑ του ΟΗΕ και όχι κάποια χώρα χωριστά ή δυο-τρεις άλλες. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό», καταλήγει ο κ. Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία επειδή αισθάνονται παραγκωνισμένες.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ελπίζει πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποπειραθούν να καταστρέψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουάριου στην Αστάνα.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας μπορεί να τερματιστεί πρωτίστως με τη βία.
«Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί και τα δικαιώματα των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των άλλων ανθρώπου που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στη Συρία, σε άλλες περιφερειακές χώρες, μπορεί να διασφαλιστεί πρωτίστως μέσω της χρήσης βίας. Διότι είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να καταπολεμηθεί εντελώς. Αυτό κάνουμε. Βοηθάμε τον συριακό στρατό και τις πολιτοφυλακές, που μαζί (…) πολεμούν κατά της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Λαβρόφ.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι προτού η Μόσχα επέμβει στον συριακό πόλεμο υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η Δαμασκός κινδύνευε να πέσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.