Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 44 ανθρώπους -περιλαμβανομένων ενός γνωστού εκδότη και μιας πανεπιστημιακού- που κατηγορούνται πως συνδέονται με το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα, και πρόκειται να δικαστούν για σχέσεις με αυτονομιστές μαχητές, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, αφού δικαστήριο διέταξε την προφυλάκισή τους.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ανάμεσα στους συλληφθέντες και προφυλακισθέντες είναι ο Ράγκιπ Ζαρακολού, ένας εκδότης ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες διώξεις λόγω των «αμφιλεγόμενων» βιβλίων που έχει κυκλοφορήσει ο εκδοτικός του οίκος, ο Belge, και η Μπισρά Ερσανλί, καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος της επιτροπής του τουρκικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) για το Σύνταγμα.
Η τουρκική δικαιοσύνη θεωρεί τους συλληφθέντες συνδεδεμένους με μια οργάνωση που υποστηρίζει πως είναι πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για 23 συλλήψεις. Τρεις ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με το Ανατολή.
Πάνω από 2.500 τούρκοι κουρδικής καταγωγής, περιλαμβανομένων πέντε βουλευτών του BDP και πολλών εκλεγμένων δημάρχων, βρίσκονται στη φυλακή.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, οι συλληφθέντες, πολλοί εκ των οποίων ανακρίνονται για περίπου 11 ώρες, φέρονται να είναι «μέλη μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» λόγω της σύνδεσής τους με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK).
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2005 από το PKK, με στόχο την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού σχήματος, σύμφωνα με μια δίωξη που είχε γίνει το 2009.
Περίπου 100 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της ίδια έρευνας πριν από ένα μήνα.
Οι σημερινές συλλήψεις ακολουθούν την έξαρση της ένοπλης βίας που σχετίζεται με το Κουρδικό-με την κλιμάκωση των επιθέσεων του PKK και τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον ανταρτών της οργάνωσης.
Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην κουρδική σύρραξη αφότου οι αντάρτες άρχισαν την εξέγερση, το 1984. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Τουρκία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση το PKK.
Περίπου 150 πολιτικοί και ακτιβιστές δικάζονται στο Ντιγιάρμπακιρ για την ίδια υπόθεση, σε ειδική, μεγάλη δικαστική αίθουσα. Παρόμοιες δίκες διεξάγονται σε αρκετές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.
Η ΕΕ, στην οποία προσπαθεί να ενταχθεί η Τουρκία, παρακολουθεί στενά την υπόθεση.