Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Τεχεράνη στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είπε «την προσευχή του θανάτου» για τον πρώην πρόεδρο, έναν μετριοπαθή και πραγματιστή συντηρητικό, την προσφορά του οποίου εξύμνησε αμέσως μετά τον θάνατό του παρά τις «διαφορετικές» απόψεις τους.
Στο πλήθος άνθρωποι κρατούσαν φωτογραφίες του ανώτατου πνευματικού ηγέτη και του Ραφσαντζανί καθισμένους δίπλα δίπλα να χαμογελούν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib. «Εις το επανιδείν, παλιέ σύντροφε», έγραφε μια γυναίκα σε ένα πανό.
Πολιτικές προσωπικότητες και στρατιωτικοί ήταν παρόντες στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου έγινε η κηδεία. Μεταξύ αυτών ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης.
Ο πρώην πρόεδρος στη συνέχεια θα ενταφιαστεί στο μαυσωλείο του Αλί Χομενεΐ, δίπλα στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί αργία στο Ιράν, ενώ η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να πάει στην κηδεία.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στις λεωφόρους που οδηγούν στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης μικρές ομάδες διαδηλωτών να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αντιπολιτευόμενου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.
Ο Μουσαβί που βρίσκεται από το 2011 σε κατ’ οίκον περιορισμό ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009.
Άλλες μικρές ομάδες φώναζαν επίσης συνθήματα υπέρ του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, που ήταν στενός συνεργάτης του Ραφσαντζανί στη συμμαχία των μετριοπαθών με τους μεταρρυθμιστές.
Ο συνασπισμός αυτός επέτρεψε την εκλογή το 2013 του νυν μετριοπαθούς προέδρου Ροχανί.
Σε μια σπάνια κίνηση οι ΗΠΑ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ραφσαντζανί, παρότι αυτός ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 και της ρήξης των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.
Καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ο θάνατος του Ραφσαντζανί αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ροχανί, ο οποίος ήταν προστατευόμενός του, στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Ενώ πλήγμα είναι επίσης και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών που τον υποστηρίζουν.
Και αυτό διότι ο Ραφσαντζανί, που ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Κρίσης το οποίο έχει κυρίως καθήκον να συμβουλεύει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, ήταν ένας πολιτικός με μεγάλη επιρροή σε όλη τη χώρα.
Σύντομα ο Χαμενεΐ αναμένεται να ορίσει τον αντικατάστασή του στο Συμβούλιο. Η πολιτική κατεύθυνση του νέου επικεφαλής θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ισορροπία των δυνάμεων στο εσωτερικό των θεσμών, την πλειονότητα των οποίων ελέγχουν οι συντηρητικοί.