Αισθητά μικρότερος σε σχέση με το 2015 ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος στην Αυστρία για την παροχή ασύλου, έχοντας φθάσει από τις αρχές του χρόνου και έως τα μέσα Δεκεμβρίου τις 37.135, έναντι 90.000 πέρυσι, όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Αναλυτές στη Βιέννη επισημαίνουν πως σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που ανέρχεται σε 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός κάνοντας κανείς σύγκριση για παράδειγμα με τη Γαλλία, όπου με έναν σχεδόν οκταπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Αυστρίας, ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων ήταν «μόλις» 61.830.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας από την 1 η Ιανουαρίου μέχρι την 14 η Δεκεμβρίου 2016 είχαν υποβληθεί στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά 1.075.350 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, με περισσότερες από τις μισές, 671.420, να έχουν υποβληθεί στη Γερμανία.
Στην Αυστρία, μέσα στο 2016 εκδόθηκαν συνολικά 57.412 αποφάσεις ως προς τη χορήγηση ασύλου, με τις 23.257 να είναι απορριπτικές και τις 23.894 να είναι θετικές, και από αυτές ένα ποσοστό 71% αφορούσαν Σύρους στους οποίους αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα και παρέχεται άσυλο, ενώ ακολουθούν πολίτες προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.
Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500, με στόχο ο συνολικός αριθμός αιτήσεων χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιβολή ανωτάτου ορίου βάσει και του πορίσματος των δύο Αυστριακών Πανεπιστημιακών στους οποίους είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουν ως προς την προσφυγική πολιτική της και την πολιτική της στο θέμα του ασύλου, επιβεβαιώνει τη στάση της, η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από πολλές πλευρές και οδήγησε ουσιαστικά στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων.
Μόνον που το πόρισμα αποφαίνεται πως δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ενός απόλυτου αριθμού για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα (σ.σ. δηλαδή ενός ανώτατου ορίου), πέραν του οποίου δεν θα εξετάζονται αιτήσεις που θα υποβάλλονται. Αφήνει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων με τα οποία θα μειώνεται στην πράξη ο αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα με τον δραστικό περιορισμό της πρόσβασης στη σχετική διαδικασία.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του 2015 στην Αυστρία είχαν ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2014, όταν είχαν φθάσει στις 28.000, αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956 -κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία- που θεωρείται ο «ιστορικά» υψηλότερος για την Αυστρία.