Το κλείσιμο της αποκαλούμενης «Διαδρομής των Βαλκανίων» για τους πρόσφυγες, που είχε αποφασιστεί στη Βιέννη τον περασμένο Φεβρουάριο στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη των Βαλκανίων για το Προσφυγικό, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης και πληττόμενης Ελλάδας, συγκαταλέγεται στα κύρια θετικά σημεία του ετήσιου απολογισμού για το 2016 της αυστριακής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Σε σημερινή επιστολή τους προς τους αρχισυντάκτες των αυστριακών μέσων ενημέρωσης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ κάνουν έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για το 2016, τονίζοντας πως από τα τέλη Απριλίου υπήρξαν 50 κυβερνητικές αποφάσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας, οικονομίας, ασφάλειας και ενσωμάτωσης, έρευνας και παιδείας.

«Προωθήσαμε από κοινού αρκετά, αλλά αυτά δεν μας αρκούν και θα καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες για το συμφέρον της πατρίδας μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Κερν και ο κ. Μιτερλένερ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ως θετικές εξελίξεις «το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε επιτευχθεί στη Βιέννη», την απόφαση για την επέκταση των ολοήμερων σχολείων, καθώς και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Καγκελάριος και αντικαγκελάριος τονίζουν στον ετήσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου πως, παρά την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, η Αυστρία είναι μία επιτυχημένη χώρα με πολλά υποσχόμενο μέλλον, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες, σε μία εποχή όπου ο κόσμος αλλάζει δραματικά και όπου οι αλλαγές σημειώνονται με τέτοια ταχύτητα, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου θα τεθούν τους επόμενους μήνες οι εξής τομείς: Οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις, εκπαίδευση και κατάρτιση, επιστήμη και καινοτομία, κοινωνική και εσωτερική ασφάλεια, και όλα αυτά στο πλαίσιο σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο κ. Κερν συνδιαμορφώνει το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού από τον περασμένο Μάιο, όταν είχε αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης και των Σοσιαλδημοκρατών, διαδεχόμενος τον έως τότε καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του.

Στον κ. Φάιμαν ασκείτο έντονη εσωκομματική κριτική για υιοθέτηση της ρητορικής του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στο προσφυγικό, για ενδοτικότητα σε πιέσεις του κυβερνητικού εταίρου, του Λαϊκού Κόμματος και για παραμέληση σοσιαλδημοκρατικών αξιών.