Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Τυνήσιο, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Ο νέος φερόμενος ως δράστης, ο προερχόμενος από την Ιταλία 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί, του οποίου το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί εκεί, καταζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη.

Οι αποκαλύψεις ότι είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο και στη Γερμανία και ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος με προσωρινή άδεια, διότι δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, αν και είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος λόγω των επαφών του με τον φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή «Αμπού Ουάλα», τον «ιερωμένο χωρίς πρόσωπο», προκαλούν πολιτικές αναταράξεις και επικρίσεις για τον σύστημα ασύλου.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η Τυνησία, η οποία αρνείτο αρχικά να του χορηγήσει διαβατήριο με την αιτιολογία ότι δεν ήταν Τυνήσιος πολίτης, τελικά το εξέδωσε, αλλά έφτασε στην Γερμανία χτες. Αν είχε φτάσει νωρίτερα θα είχε απελαθεί.

Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 ο Ανις Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι προετοιμάζει μια διάρρηξη ώστε να μπορέσει να αγοράσει αυτόματα όπλα, για μία ενδεχόμενη επίθεση, αλλά δεν προέκυψαν ισχυρά ενισχυτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο Ανις Άμρι είχε κλέψει ένα φορτηγό στην Τυνησία το 2010 και είχε καταδικαστεί. Προς το παρόν αγνοούνται τα ίχνη του φερόμενου ως δράστη, ο οποίος είχε κατασκευάσει φονικό όργανο και με αυτό φαίνεται πως δολοφόνησε τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού, το οποίο οδήγησε μετά κατά των ανυποψίαστων επισκεπτών της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο εμπορικό κέντρο του δυτικού Βερολίνου.