Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Γαλλία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Η Γαλλία αντιμετωπίζει «υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» και ανταποκρίνεται με σχέδιο επίσης εξαιρετικά υψηλής επιφυλακής, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Έχουμε υψηλό επίπεδο απειλής και έχουμε επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινητοποίησης και επιφυλακής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τη Γερμανία.

Το 2015 και το 2016 η Γαλλία και η Γερμανία γνώρισαν σειρά φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου Ζάαρλαντ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πόλεμο έπειτα από την επίθεση με φορτηγό σε κατάμεστη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 48.

«Θα πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, παρότι ορισμένοι, που πάντα θέλουν να βλέπουν μόνο το καλό, δεν θέλουν να το δουν έτσι», δήλωσε ο υπουργός Κλάους Μπουιγιόν στον γερμανικό σταθμό SR.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με θέμα την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία στην έρευνά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Γερμανία έπειτα από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική».

«Αυτό το έγκλημα με θύματα φιλήσυχους πολίτες είναι σοκαριστικό μέσα στον άγριο κυνισμό του», έγραψε ο Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάκιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είναι τρομοκρατική επίθεση και πρόσθεσε ότι θα είναι δυσβάστακτο εάν αποδειχθεί ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας.

«Υπάρχουν πολλά που ακόμη δεν γνωρίζουμε με αρκετή βεβαιότητα, αλλά οφείλουμε, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Μέρκελ.

«Ξέρω ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για εμάς όλους εάν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που διέπραξε την ενέργεια αυτήν ήταν κάποιος που είχε ζητήσει προστασία και άσυλο», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος υποσχέθηκε ότι κάθε λεπτομέρεια θα διαλευκανθεί και ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί αυστηρά.