Ένα ιδιότυπο κατόρθωμα πέτυχε το 1939 ο αμερικανός συγγραφέας Ernest Vincent Wright. Έγραψε ένα κανονικό μυθιστόρημα χωρίς να χρησιμοποιήσει το γράμμα που εμφανίζεται πιο συχνά στις λέξεις της αγγλικής γλώσσας, το γράμμα «e».
Ο τίτλος του μυθιστορήματος αυτού, είναι «Gadsby: A Story of Over 50,000 Words Without Using the Letter “E”» («Gadsby: Μία ιστορία με πάνω από 50.000 λέξεις χωρίς να χρησιμοποιείται το γράμμα “E”»).
Η ιστορία που διηγείται έχει να κάνει με μια φανταστική πόλη η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής και καταφέρνει να επανακάμψει χάρη στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή John Gadsby και της νεανικής οργάνωσης που ιδρύει.
Το διήγημα του Vincent Wright, έχει έκταση 258 σελίδων και 50.110 λέξεων από τις οποίες καμία δεν περιλαμβάνει το επίμαχο γράμμα «e»! Μόνο σε μια σημείωση στο τέλος καθώς και στην εισαγωγή υπάρχουν τέτοιες λέξεις.
Μάλιστα στον πρόλογο, ο συγγραφέας λέει πως αυτό που τον δυσκόλεψε περισσότερο ήταν πώς να αποφύγει την χαρακτηριστική κατάληξη του Αορίστου χρόνου στην αγγλική «-ed». Το πρόβλημα αυτό το έλυσε είτε χρησιμοποιώντας ρήματα που δεν σχηματίζουν αόριστο με τη συλλαβή αυτή, είτε σχηματίζοντας Αορίστους με τη χρήση του βοηθητικού ρήματος «do».
Επιπλέον, δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανέναν αριθμό από το 7 μέχρι και το 29 καθώς περιέχουν το συγκεκριμένο γράμμα!
Ο χαρακτηρισμός που δίνεται από τους φιλόλογους σε αυτό το είδος συγγραμμάτων είναι «λιπόγραμμα» που σημαίνει την παραγωγή γραπτού λόγου όπου απουσιάζει πλήρως ένα συγκεκριμένο γράμμα.