Μια μονάδα ειδικών πυροτεχνουργών του ρωσικού στρατού έχει σταλεί στο Χαλέπι της Συρίας προκειμένου να εξουδετερώσει νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην περιοχή, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι ειδικοί θα αναλάβουν την αποναρκοθέτηση του ανατολικού τμήματος του Χαλεπιού μετά την «απελευθέρωσή» του από τους αντάρτες.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι θα περάσουν «με ασφάλεια».
«Ενημερώσαμε τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα με την παράδοση ανθρωπιστικών φορτίων στο ανατολικό Χαλέπι», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε με τη συριακή κυβέρνηση για να περάσουν αυτά τα κομβόι που πλέον δεν απειλούνται από τίποτα. Ο ΟΗΕ εξετάζει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο Λαβρόφ.
«Ενώ (σ.σ. οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ) το σκέφτονται, η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι, καθώς και δύο κινητά νοσοκομεία, γιατρούς, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Πιστεύω ότι οι άλλες χώρες, που δεν τις βρίσκει αδιάφορες η τύχη του άμαχου πληθυσμού της Συρίας που υποφέρει, θα πρέπει να ενεργήσουνε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στο ανατολικό Χαλέπι, όπως ανέφερε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός ελπίζει ότι θα μπορέσει σύντομα να απομακρύνει τους τραυματίες και να παράσχει βοήθεια στους αμάχους, στις πολιορκημένες ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Σύρους αντάρτες «να διακόψουν κάθε επαφή με τους τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι «όλες οι ένοπλες οργανώσεις» που μάχονται στο ανατολικό Χαλέπι ελέγχονται από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Φάταχ αλ Σαμ.