Το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, της μεγαλούπολης της βόρειας Συρίας, κινδυνεύει να «γίνει ένα γιγαντιαίο νεκροταφείο» εάν δεν σταματήσουν οι μάχες και συνεχίσει να εμποδίζεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποίησε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε κατεπειγόντως κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε ότι 25.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού από το Σάββατο κι έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς μόνο σε μία αεροπορική επιδρομή σήμερα».
Η κυριότερη συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν άμεσα δράση για την προστασία των αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι, πολλές συνοικίες του οποίου ελέγχουν οι αντάρτες, που αντιμετωπίζουν εδώ και δύο εβδομάδες μια σφοδρή, εκτεταμένη επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος της Συρίας και των συμμάχων του.
Σε επιστολή του προς το ΣΑ, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ) της αντιπολίτευσης έκρινε πως ο ΟΗΕ πρέπει «να λάβει αμέσως μέτρα (…) για να προστατευθούν οι άμαχοι στο Χαλέπι και να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση εναντίον τους».
Το καθεστώς του (προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και οι σύμμαχοί του μετέτρεψαν τις απελευθερωμένες περιοχές του Χαλεπιού σε ανοιχτό τάφο», ανέφερε στην επιστολή αυτή ο Άνας αλ Άμπντεχ, επικεφαλής του ΣΕΣ.
«Η κλιμάκωση αυτή είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα ακόμη στον μακρύ ματωμένο κατάλογο του καθεστώτος Άσαντ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από τους 250.000 άμαχους που ζούσαν πολιορκημένοι από το καθεστώς στο ανατολικό Χαλέπι, πάνω από 50.000 κάτοικοι το εγκατέλειψαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από την έναρξη, την 15η Νοεμβρίου, της επιχείρησης για την ανακατάληψη όλης της πόλης, στη βόρεια Συρία, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακτήσει σχεδόν το 40% του ανατολικού Χαλεπιού.
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το πολιορκημένο τμήμα της πόλης βρίσκονται «σε απελπιστική κατάσταση» καθώς «πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τα πάντα και φθάνουν χωρίς καμιά αποσκευή», δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ, εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Συρία.
Η έκκληση αυτή καταγράφεται ενώ στη Νέα Υόρκη οι 15 πρεσβευτές των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμενόταν να συζητήσουν σήμερα σχετικά με την κατάσταση στο Χαλέπι σε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση που ζήτησε η Γαλλία.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως ελπίζει η σημερινή συνεδρίαση να οδηγήσει στον «τερματισμό του μακελειού».