Τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι είναι αγνοούμενοι μετά την υπερχείλιση ποταμού στη Μιανμάρ, με τα ορμητικά νερά να «σαρώνουν» σπίτια, ένα μοναστήρι και μία γέφυρα.
Η πλημμύρα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην πόλη Πακόκου.
Στο μεταξύ, στη γειτονική Ταϊλάνδη, η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα ζήτησε σήμερα από τους κατοικους της Μπανγκόκ να προστατεύσουν τις περιουσίες τους ενόψει πιθανών πλημμυρών στην πρωτεύουσα ενώ οι κάτοικοι προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της απόφασης της πρωθυπουργού να ζητήσει να ανοίξουν όλοι οι υδατοφράχτες για να επιτραπεί η απομάκρυνση των υδάτων που κατακλύζουν εδώ και πολλές ημέρες μια τεράστια πεδιάδα βορείως της πρωτεύουσας και είναι αδύνατο να ελεγχθούν.
Το μέτρο αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο κανάλια και ποταμοί να υπερχειλίσουν σε διάφορα σημεία στη μεγαλούπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Ζητώ απ’ όλους τους κατοίκους της Μπανγκόκ να μεταφέρουν τα αγαθά τους σε ψηλά σημεία για προληπτικούς λόγους, αλλά δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, απλώς να προετοιμαστούν», δήλωσε η Γινγκλάκ προς τους δημοσιογράφους από το κέντρο αρωγής που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο πτήσεων εσωτερικού Ντον Μουάνγκ.
«Θα εκτιμάμε την κατάσταση και θα ενημερώνουμε τακτικά το κοινό», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματική δοκιμασία της από τον Αύγουστο που ανέλαβε την εξουσία, καταβάλλει εδώ και δύο εβδομάδες προσπάθειες για να μην πλημμυρίσει η πρωτεύουσα και ήταν ως τώρα μάλλον καθησυχαστική όσον αφορά το κέντρο της πόλης.
Δεκάδες χιλιόμετρα αυτοσχέδιων φραγμάτων με σάκκους άμμου υψώθηκαν ενώ τα αποθέματα πόσιμου νερού έχουν λεηλατηθεί και στα προάστια ο κόσμος αφήνει τα αυτοκίνητα και μετακινείται με βάρκες ενώ ετοιμάζεται για μαζικές εκκενώσεις.
Οι πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 320 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 50.000 στρατιώτες και 30.000 αστυνομικούς, τοποθετώντας κυρίως άνδρες κοτά στα φράγματα για να εμποδίσουν την εσκεμμένη καταστροφή τους από τους κατοίκους περιοχών που έχουν ήδη κατακλυσθεί από τα νερά.