Ο ένας κυβέρνησε ένα τεράστιο βασίλειο από το παλάτι του στο Νείλο. Ο άλλος «βασίλευε» στους δρόμους του Torquay της Μεγάλης Βρετανίας πίσω από το τιμόνι του ταξί του.
Παρά τις εντελώς διαφορετικές ζωές τους και τα χιλιάδες χρόνια που τις χώριζαν ο βασιλιάς Τουταγχαμών και ο Alan Billis έχουν κάτι κοινό!
Ο αείμνηστος κ. Billis είναι ο πρώτος άνθρωπος που μουμιοποιείται κατά τα πρότυπα των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από 3.000 χρόνια!
Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές διατήρησης του άψυχου σώματος του Τουταγχαμών το 1.323 π.Χ. οι επιστήμονες κατάφεραν να ταριχεύσουν το σώμα του 61χρονου Alan, ο οποίος πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες.
Ο Billis έβλεπε πολλά ντοκιμαντέρ και συμφώνησε να ταριχευτεί μετά το θάνατό του, όταν είδε ένα διαφημιστικό στην τηλεόραση μιας εταιρείας που ενδιαφερόταν να κάνει ένα σχετικό αφιέρωμα.
Η 68χρονη γυναίκα του Janet δήλωσε ότι: «Μου είπε απλά ότι είχε τηλεφωνήσει σε κάποιον για να τον κάνουν μούμια.
Εγώ του απάντησα “Τι έκανες λέει;”. Σκέφτηκα “πάμε πάλι τα ίδια”. Είναι απλά κάτι που δεν περιμένεις να ακούσεις».
Ωστόσο ο ίδιος είχε πάρει την απόφασή του και μάλιστα τα τρία ενήλικα παιδιά του δεν του έφεραν αντίρρηση.
Το αποτέλεσμα ήταν το ντοκιμαντέρ «Mummifying Alan: Egypt’s Last Secret» το οποίο πρόκειται να προβληθεί τη Δευτέρα στο Channel 4.
Ο ίδιος μιλώντας στην κάμερα εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει αυτή την… ασυνήθιστη απόφαση.
«Οι άνθρωποι αφήνουν τα κορμιά τους στην επιστήμη και αν δεν υπήρχαν εθελοντές δε θα βρίσκαμε τίποτα».
Ο Billis έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον Ιανουάριο. Τα εσωτερικά του όργανα αφαιρέθηκαν και διατηρήθηκαν σε βάζα, εκτός από τον εγκέφαλο και την καρδιά του.
Το δέρμα του καλύφθηκε με ένα μείγμα ελαίων και ρητίνης και πλενόταν με Natron, ένα είδος αλατιού που βρέθηκε σε αποξηραμένες κοίτες ποταμών στην Αίγυπτο.
Αφού έμεινε ένα μήνα σε μια γυάλινη δεξαμενή στο Medico-Legal Centre του Sheffield, όπου στεγάζεται το νεκροτομείο της πόλης, το σώμα του τοποθετήθηκε σε ειδικό θάλαμο και τυλίχτηκε με λινά υφάσματα.
O Dr Stephen Buckley από το πανεπιστήμιο του York, ο οποίος βοήθησε στην έρευνα για τις τεχνικές μουμιοποίησης των αρχαίων Αιγυπτίων, δήλωσε ότι το σώμα του Billis μπορεί να «κρατήσει» για δεκάδες χιλιετίες!
Η Janet Billis μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Δεν τρόμαξα. Ίσως γιατί πρόσεξαν πολύ τον Alan. Όταν τελικά είδα το ντοκιμαντέρ και το μουμιοποιημένο του πρόσωπο, μπορούσες να καταλάβεις ακόμη ότι ήταν εκείνος.
Ήταν ο Άλαν. Εκείνος πριν πεθάνει συνήθιζε να λέει αστειευόμενος: “Δε θα είμαι ο Τουταγχαμών, αλλά ο Tutanalan”.
Όσο ασχολιόταν με το τηλεοπτικό πρόγραμμα ξεχνούσε την ασθένειά του».
Η μούμια του Billis θα παραμείνει στο Sheffield μέχρι το τέλος του 2011. Στη συνέχεια θα εξεταστεί από επιστήμονες που ερευνούν την αποσύνθεση.