Περίπλοκες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι θα διαρκέσουν περισσότερο από δύο χρόνια.
Η Βρετανία έχει πει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έως τα τέλη Μαρτίου του 2017, ξεκινώντας μια αντίστροφη μέτρηση 24 μηνών έως την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι τερατωδώς περίπλοκες… Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τα δύο χρόνια», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε εκδήλωση στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές κοιτούν η μία την άλλη με «κάποια καχυποψία».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για έλλειψη στρατηγικής απέναντι στη διαδικασία του Brexit και για έριδες στους κόλπους της βρετανικής ηγεσίας, ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι και στην Ευρώπη, πολλοί είναι απροετοίμαστοι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση.
«Οι άνθρωποι κάνουν πλάκα για το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν διαθέτει σχέδιο για το Brexit, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι δεν έχουν επίσης σχέδιο», είπε.
Η δική του προτίμηση θα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 50, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θα ήθελε τη διατήρηση όσων περισσότερων ελεύθερων συναλλαγών είναι δυνατόν ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Απέναντι στην άνοδο του ευρωφοβικού αντιμεταναστευτικού κόμματος του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο ολλανδικός νόμος δεν επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι ο ολλανδικός λαός δεν θα το ήθελε σε κάθε περίπτωση.
«Η Ολλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ, η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Ένωση αυξήθηκε δραματικά μετά το Brexit», είπε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «διανοητικά αδύνατες» τις απαιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε σχέση με τις σχέσεις που θα έχει η χώρα του με την Eυρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.
«Λέει πράγματα που είναι διανοητικά αδύνατα, πολιτικά αδιανόητα. Πιστεύω κατά συνέπεια ότι δεν προσφέρει στους Βρετανούς μία σωστή εικόνα αυτού που είναι εφικτό και αυτού που είναι πραγματοποιήσιμο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας απαντούσε στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον σε τσεχική εφημερίδα, στις οποίες επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις ελεύθερες εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαθιστώντας ωστόσο τον έλεγχο των συνόρων της ως προς τη μετανάστευση.
«Πρόκειται για απόλυτο μύθο, για παραλογισμό» να λέει κανείς ότι η ελευθερία της κίνησης αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στην εφημερίδα Hospodárské noviny, «αυτό δεν υπήρξε ποτέ ιδρυτική αρχή της ΕΕ».
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η χώρα του οφείλει ωστόσο να βγει από την τελωνειακή ένωση , την ενιαία εμπορική ζώνη όπου τα εμπορεύματα κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς δασμολογικούς φραγμούς ή τελωνειακούς ελέγχους. Η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεών του, ωστόσο αρνείται να δώσει στοιχεία για τη στρατηγική της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ , ο Μπόρις Τζόνσον «παρουσιάζει στους Βρετανούς εναλλακτικές που δεν είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμες. Το να λες “μπορούμε να παραμείνουμε στην ενιαία αγορά, να διατηρήσουμε ακέραιη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά να βγούμε από την τελωνειακή ένωση” είναι απλώς αδύνατο, δεν υπάρχει».
Τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληγούν από το Brexit, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι «στην καλύτερη περίπτωση, εάν βάλουμε στο περιθώριο τα συναισθήματά μας και προσπαθήσουμε να βρούμε την λιγότερο επιζήμια συμφωνία για τις δύο πλευρές, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις απώλειες».
«Μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να περιορίσουμε τις απώλειες, αλλά θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και γι΄αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει να μιλά ο Μπόρις Τζόνσον», επέμεινε αυστηρά.