Σοκ και δέος φαίνεται να προκάλεσε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον κόσμο, οι πολιτικοί ηγέτες παραμένουν «μουδιασμένοι» με την εκλογή ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων απρόβλεπτος, κυκλοθυμικός, επικίνδυνος, ρατσιστής, και σεξιστής.
Λίγες ώρες μετά την πανηγυρική εκλογή του οι ηγέτες της Ευρώπης στο σύνολό τους, συγχαίρουν μεν τον νέο πρόεδρο, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το τί μέλλει γενέσθαι. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «πιάστηκε» απροετοίμαστος καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Λε Φιγκαρό, είχε ετοιμάσει συγχαρητήρια επιστολή προς τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στις δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή Τραμπ «εγκαινιάζει μία περίοδο αβεβαιότητας».
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στον νέο πρόεδρο ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Για «τεράστιο σοκ» έκανε λόγο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι «έρχονται δύσκολοι καιροί». Σκεπτικιστές εμφανίστηκαν και οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης.
Στην Αυστρία, πολιτικοί αναλυτές «έκπληκτοι και σοκαρισμένοι» προσπαθούν να αναλύσουν και να προβλέψουν τις επιπτώσεις της νίκης Τραμπ διεθνώς, σε μία τόσο εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ, όπου στην κοινή επιστολή των κυρίων Γιούνκερ -Τουσκ προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ υπογραμμίζεται, καθόλου τυχαία βέβαια, η ανάγκη συνέχισης της στρατηγικής συνεργασία Ε.Ε.-ΗΠΑ, η οποία έχει, όπως τονίζουν, τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων.
Εκείνοι όμως που βιώνουν τον «μεγαλύτερο τρόμο» είναι οι Μουσουλμάνοι, τόσο στη Αμερική, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. «Πρόκειται για έναν εφιάλτη. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα συμβεί αυτό», δηλώνουν κάποιοι αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, στην Ουάσινγκτον. «Φοβάμαι πολύ, άραγε θα μας κάνει πόλεμο?» αναρωτιέται ένας αξιωματούχος στην Ινδονησία, χώρα της οποίας το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
Την αβεβαιότητα που νοιώθουν όχι μόνο οι Μουσουλμάνοι, αλλά και όλες οι μειονότητες, όπως οι έγχρωμοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι λατίνοι στις ΗΠΑ, εκφράζει ο δημοσιογράφος της Γκάρντιαν, Στίβεν Τράσερ, ο οποίος σε άρθρο του καλεί όλους τους Αμερικανούς να κρατήσουν στην αγκαλιά τους εκείνους που απειλούνται από τις μελλοντικές πολιτικές Τραμπ. «Σφίξτε στη αγκαλιά σας αυτούς που αγαπάτε και έχουν την ανάγκη μας, τους έγχρωμους, τις γυναίκες, τους μουσουλμάνους, τους αδύναμους, του άρρωστους, τους μετανάστες, όσους απειλούνται να χαρακτηρισθούν εγκληματίες, τρομοκράτες και βιαστές από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται την αγάπη μας, τη ζεστασιά μας, την υποστήριξή μας», γράφει ο αρθρογράφος εκφράζοντας την αγωνία ότι εφεξής, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ζουν σαν ξένοι στη χώρα τους, μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν ότι «πήραν πίσω ξανά την πατρίδα τους». Η αμερικανική παράδοση της θρησκευτικής ελευθερίας και έκφρασης βρίσκεται σε κίνδυνο, όλοι όσοι δεν ανήκουμε στην ιδεολογία Τραμπ κινδυνεύουμε με αποκλεισμό, τονίζει ο Τράσερ.
Η εκλογή Τραμπ ισοδυναμεί με έναν γεωπολιτικό σεισμό με δραματικές συνέπειες, υποστηρίζει σε άρθρο του στην γαλλική Νουβέλ Ομπερβατέρ ο δημοσιογράφος Βενσάν Ζοβέρ. Ο Γάλλος δημοσιογράφος χαρακτηρίζει εφιάλτη το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών καθώς, όπως λέει, εφεξής η μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο, οι ΗΠΑ, θα κυβερνάται από ένα πρόεδρο ρατσιστή, κυκλοθυμικό, θαυμαστή του απομονωτισμού.
Αναρωτιέται εάν η σαστισμένη Ευρώπη, την οποία από το 1945 προστάτευε ο Μεγάλος Αδελφός (δηλαδή οι ΗΠΑ), θα συνεχίσει να είναι υπό την προστασία του και εξηγεί ότι οι χώρες που ήδη έχουν καταληφθεί από πανικό είναι οι χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα μειώσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ.
Η νίκη Τραμπ, κατά τον Ζοβέρ, αποδυναμώνει δραματικά τους υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα δώσει φτερά, υποστηρίζει, στους «ισχυρούς άνδρες» της Γηραιάς Ηπείρου, όλους τους επίδοξους Μουσολίνι, στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, και σε όλους τους λαϊκιστές ηγέτες, αρχής γενομένης από την Μαρί λε Πεν.
Όσον αφορά την περιοχή της Ασίας, ο γάλλος δημοσιογράφος εκφράζει την ανησυχία ότι πιθανόν να επιταχυνθεί απότομα η κούρσα των πυρηνικών, αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει εκφράσει τον θαυμασμό του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος κατέχει πυρηνική βόμβα και παράλληλα, έχει αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ να υπερασπισθούν την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, καλώντας τις δύο αυτές χώρες να απαντήσουν με πυρηνικά χτυπήματα!
Ακόμα πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει μία σημαντική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ και τη Συρία, συμμαχώντας με τον Πούτιν και στην ουσία, με τον Μπασάρ αλ Ασσαντ. Μία στρατηγική, λέει ο γάλλος δημοσιογράφος, ριζικά αντίθετη με εκείνη των παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσινγκτον, η οποία κινδυνεύει να αλλάξει δραματικά τον χάρτη της τόσο εύθραυστης αυτής περιοχής.
«Όλος ο πλανήτης βιώνει μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους από την δεκαετία του ’60, ο κόσμος καταρρέει», λέει ο πρέσβης της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο oποίος σε μήνυμα του στο Twitter, το οποίο λίγο αργότερα έσβησε, έλεγε ότι «μετά το Brexit και την εκλογή Τράμπ, όλα πλέον είναι πιθανά. Ένας ολόκληρος κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».