«Φοβάμαι πολύ. Θα έχουμε κι άλλους πολέμους; Η Αμερική θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων;» διερωτάται η ινδονήσια ακτιβίστρια Αλίτζα Ντιέτε μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, δηλώσεις που αντανακλούν την ανησυχία στον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι μουσουλμάνοι της Ασίας δυσκολεύτηκαν να δεχτούν σήμερα τη νίκη του λαϊκιστή μεγιστάνα των ακινήτων και την αντι-ισλαμική ρητορική του. Ο Τραμπ είχε προκαλέσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων δηλώνοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει να απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, έπειτα από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια.
«Οι Αμερικανοί διαταράσσουν εκ νέου τον κόσμο», εκτιμά ο Σιέντ Τασφίν Τσουντχούρι από το Μπανγκλαντές του οποίου αρκετοί φίλοι ζουν στις ΗΠΑ. Χιλιάδες άνθρωποι στο Μπανγκλαντές παρακολουθούσαν κατάπληκτοι την εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα προανήγγειλαν νίκη του ρεπουμπλικανού υποψηφίου επί της δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.
Στην Ινδονησία, η 47χρονη Ντιέτε είναι βαθιά απογοητευμένη. «Πίστευα ότι οι Αμερικανοί είναι ευφυείς ώριμοι. Πώς είναι δυνατόν να επικράτησε ο Τραμπ;».
Η είδηση αυτή είναι «απόλυτα φρικτή και τρομακτική», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Πακιστάν που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ άλλοι συμπατριώτες του στην ισλαμική αυτή δημοκρατία διαμαρτύρονταν επίσης για το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Απογοητεύτηκα που είδα να κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ γιατί η Χίλαρι Κλίντον είναι μια καλή γυναίκα. Είναι καλή για το Πακιστάν και τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο 32χρονος Ισάκ Χαν. «Μιλούσε για ειρήνη στον κόσμο, ενώ ο Τραμπ μιλούσε για καταπολέμηση των μουσουλμάνων», πρόσθεσε ο άνδρας αυτός σε μια αγορά του Ισλαμαμπάντ.
Η νίκη του Τραμπ προκάλεσε επίσης σοκ στην Ινδονησία, χώρα της οποίας σχεδόν το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. «Φοβάμαι πράγματι ότι θα υπάρξει εκ νέου ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών χωρών», πρόσθεσε η Ντιέτε.
«Ο Τραμπ θα εμποδίσει τους μουσουλμάνους να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Είναι πολύ απλά άδικο», προβλέπει ο Νίκεν Σουαρντίνι που εργάζεται σε δικηγορική εταιρία στη Τζακάρτα.
Οι μουσουλμάνοι είναι «ξένοι γι’ αυτόν»
Ορισμένοι φοβούνται ότι θα ληφθούν αντι-ισλαμικά μέτρα από τη μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ που μπορεί να βλάψουν τον πόλεμο κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού ανά τον κόσμο.
«Όταν οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε ισχυρά μέτρα, οι εξτρεμιστές ενισχύονται», δηλώνει ο Ζουχάιρι Μισράουι, μουσουλμάνος πανεπιστημιακός της μετριοπαθούς ινδονησιακής οργάνωσης Nahdlatul Ulama. «Αυτοί που χάρηκαν περισσότερο για τη νίκη Τραμπ είναι (οι συμπαθούντες) το Ισλαμικό Κράτος», της εξτρεμιστικής οργάνωσης που πολεμά τον διεθνή συνασπισμό για να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.
Ορισμένοι παρατηρητές ελπίζουν ότι η αντι-ισλαμική ρητορική του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν παρά μια προεκλογική τακτική για την απόσπαση ψήφων. «Ελπίζουμε οι δηλώσεις του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων να χρησίμευσαν μόνο για την ενίσχυση της εκστρατείας του και ότι ο ίδιος θα συνειδητοποιήσει πως οι μουσουλμάνοι αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ», δήλωσε ο πακιστανός θρησκευτικός αξιωματούχος Ταχίρ Ασράφι.
Αντίθετα, άλλοι φοβούνται ότι η πολιτική του Τραμπ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ομπάμα τον Ιανουάριο, θα βλάψει τους μουσουλμάνους. «Τα μέτρα του κατά των μουσουλμάνων θα στηρίζονται στις διακρίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Μετώπου υποστηρικτών του Ισλάμ, μιας σκληροπυρηνικής ινδονησιακής οργάνωσης.