Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα προηγείται με μεγάλη διαφορά μετά τις αμφιλεγόμενες γενικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες στη Νικαράγουα, εξασφαλίζοντας μια τέταρτη θητεία στο αξίωμα, αυτή τη φορά με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο αντιπρόεδρο, την ώρα που η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια διαδικασία-«φάρσα» και η Ουάσινγκτον εκφράζει «ανησυχία» για τις «παρατυπίες» στην ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με περίπου τα δύο τρίτα (το 66,3%) των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο «Κομαντάντε» Ορτέγα, ένας από τους ηγέτες της επανάστασης του κινήματος των Σαντινίστας το 1979, συγκέντρωσε το 72,1%, ενώ ο Μαξιμίνο Ροντρίγκες, ο 55χρονος δικηγόρος που ήταν ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος (PLC, δεξιά) και θεωρείτο ο πλησιέστερος αντίπαλός του, περιορίστηκε στο 14,2%.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή.
Εκατοντάδες υποστηρικτές του προέδρου Ορτέγα, ο οποίος κλείνει τα 71 του χρόνια την 11η Νοεμβρίου, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νικαράγουας τη νύχτα για να πανηγυρίσουν τη νέα εκλογική νίκη του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN).
Το FSLN παράλληλα φέρεται να κατήγαγε συντριπτική νίκη και στις βουλευτικές εκλογές, καθώς συγκεντρώνει το 66,4% των ψήφων, έναντι ενός 14,7% για το PLC.
Η αντιπολίτευση απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα κι εκτιμά πως η αποχή ξεπέρασε το 70%, ότι δηλαδή ήταν υπερδιπλάσια του 33,7% που ανακοίνωσε επίσημα η εκλογική επιτροπή.
«Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της φάρσας και με τη δύναμη της βούλησης που εκφράστηκε από τον λαό της Νικαράγουας, ανακηρύσσουμε (τις εκλογές της Κυριακής) άκυρες», δήλωσε η ηγέτιδα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, του Μεγάλου Μετώπου της Δημοκρατίας (FAD), Βιολέτα Γρανέρα.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή, καθώς δεν προσήλθαν στη Νικαράγουα ξένοι εκλογικοί παρατηρητές, αλλά και μετά την αποδυνάμωσή της εξαιτίας της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει στον ηγέτη της Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε να συμμετάσχει στη διαδικασία εκπροσωπώντας το Φιλελεύθερο Ανεξάρτητο Κόμμα (PLI), που είχε αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του 2011. Αντ’ αυτού εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Πέντρο Ρέγες, ενός πολιτικού που θεωρείτο προσκείμενος στην κυβέρνηση και έσπευσε να διαλύσει τον συνασπισμό που σχεδίαζε να ιδρύσει το PLI ενόψει των εκλογών.
Εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος, άνδρες οπλισμένοι με ρόπαλα και μασέτες πυρπόλησαν ένα εκλογικό κέντρο σε μια αγροτική περιοχή, περίπου 300 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου αναμένεται να εκτελεστεί το αμφιλεγόμενο έργο της διώρυγας της Νικαράγουας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Αφού ψήφισε στη Μανάγκουα ο πρόεδρος Ορτέγα εξέφρασε ικανοποίηση για την «ψήφο για την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού» της Νικαράγουας, ενώ η σύζυγός του Ροσάριο Μουρίγιο χαρακτήρισε τη διαδικασία «υποδειγματική».
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επέκρινε σε υψηλούς τόνους την απόφαση του προέδρου Ορτέγα, οι γιοι του οποίου έχουν αναλάβει θώκους-κλειδιά για την οικονομία της χώρας, να επιβάλει ένα σύστημα «νεποτισμού» κατά το υπόδειγμα της οικογένειας του Αναστάσιο Σομόσα, που κυβέρνησε τη Νικαράγουα αδιαλείπτως από το 1934 ως την επανάσταση του 1979.
Κατά την αντιπολίτευση η ανάδειξη της Ροσάριο Μουρίγιο, της 65χρονης εκκεντρικής συζύγου του Ορτέγα, στην προεδρία παραπέμπει στον… Φρανκ και στην Κλερ Άντεργουντ της τηλεοπτικής σειράς House of Cards.
Ακτιβίστρια των Σαντινιστών τη δεκαετία του 1970, μητέρα 10 παιδιών, η ποιήτρια αυτή έχει κατηγορηθεί για αυταρχικό στιλ άσκησης της εξουσίας, ενώ η αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει «μάγισσα».
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της» για τις εκλογές της Κυριακής στη Νικαράγουα, που ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».
Ο Μαρκ Τόνερ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά ανησυχίες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νικαράγουα, οι οποίες σημαδεύτηκαν από παρατυπίες που απέκλεισαν μια ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία». Στην ανακοίνωση αυτή, το αμερικανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νικαράγουας ότι απέκλεισε υποψήφιους της αντιπολίτευσης και επέβαλε περιορισμούς στην αποστολή εκλογικών παρατηρητών.