Ενοχλητική ανατροπή για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αποτελούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, όπου τα exit polls κατατάσσουν στη δεύτερη θέση την υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στον φιλορωσικής κατεύθυνσης αντίπαλό της.
Η Τσέσκα Τσάτσεβα, 58 ετών, πρόεδρος του κοινοβουλίου εξασφαλίζει ανάμεσα στο 22,5% και το 23,5% των ψήφων και έρχεται πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ , ο οποίος τάσσεται υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εξασφαλίζει ανάμεσα στο 24,3% και 26,7% των ψήφων.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο, τη στιγμή που η ψηφοφορία θεωρείται τεστ για τον Μπόικο Μπορίσοφ και την κυβέρνησή του που βρίσκεται στο μέσον της θητείας της.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, στην εξουσία από το 2014, είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί και ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η υποψήφιά του δεν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξέλιξη που θα βύθιζε στην πολιτική αβεβαιότητα την φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γνώρισε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στις αρχές του 2013. Η θητεία του Μπόικο Μπορίσοφ ολοκληρώνεται το 2018.
Μία νίκη του 53χρονου Ρούμεν Ράντεν θα μπορούσε επίσης να σημάνει μία προσέγγιση της πρώην χώρας του κομμουνιστικού μπλοκ και πλέον μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Ρωσία.
Η πρώτη θητεία του πρωθυπουργού Μπορίσοφ έληξε με την αιφνιδιαστική παραίτησή του στις αρχές του 2013, τη στιγμή που η Βουλγαρία συγκλονιζόταν από μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της φτώχειας, που συνοδεύτηκαν από σειρά αυτοπυρπολήσεων.
Μετά την επανεκλογή του Μπόικο Μπορίσοφ , η χώρα ξαναβρήκε κάποιου είδους πολιτική σταθερότητα, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους απέναντι στη βραδύτητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα η Τσέσκα Τσάτσεβα θεωρείται μη χαρισματική στην προσέλκυση ψηφοφόρων.
Προς τη Ρωσία;
«Ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου αποτελεί σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο AFP ο Στανισλάβ Μαρίνοφ, 49χρονος από την επαρχία που εργάζεται στη Σόφια.
«Τα παιδιά μου μετανάστευσαν», όπως και πολλοί άλλοι είπε η 74χρονη Στέφκα Πέτροβα, επίσης κάτοικος της βουλγαρικής επαρχίας.
Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι 480 ευρώ.
Ενδεχόμενη ήττα της Τσέσκα Τσάτσεβα θα ανοίξει ένα ρήγμα στην υπεροχή του κόμματος του Μπόικο Μπορίσοφ, το GERB, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέιλιεφ.
Η σημερινή ψηφοφορία ήταν η πρώτη υπό το καθεστώς της «υποχρεωτικής ψηφοφορίας» που δεν επισύρει σοβαρές κυρώσεις, αλλά έχει ως στόχο να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα και να περιορίσει το βάρος της χειραγωγούμενης ή πληρωμένης ψήφου που αποτελεί ενδημικό φαινόμενο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο bTV μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ με κρυμμένη κάμερα, που δείχνει τρεις άνδρες στο Βιντίν της βορειο-δυτικής Βουλγαρίας να δεσμεύονται ότι θα εξασφαλίσουν δεκάδες ψήφους από γκέτο των Ρομά στην τιμή των 50 λέβα (25 ευρώ) ανά ψήφο.
Η υποχρεωτική ψήφος ευνόησε τον σοσιαλιστή υποψήφιο διότι στις μικρές κοινότητες (οι οποίες παραδοσιακά υποστηρίζουν τους σοσιαλιστές), οι άνθρωποι ψήφισαν φοβούμενοι την επιβολή ανύπαρκτων κυρώσεων, εκτιμά ο Αντόνι Τοντόροφ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο.
Η Τσέσκα Τσάτσεβα υπόσχεται να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική πορεία της Βουλγαρίας. Ο στρατηγός Ράντεφ, αν και αμερικανικής εκπαίδευσης, θεωρεί ότι «μία αναγκαία βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία δεν συνιστά οπισθοχώρηση των ευρω-ατλαντικών αξιών».
«Η εγκατάλειψη των προνομιακών ιστορικών μας σχέσεων με τη Ρωσία δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας», έλεγε ο 46χρονος Καλογιάν Ντάνεφ στη Σόφια εκφράζοντας μία άποψη πολύ διαδεδομένη στη Βουλγαρία, ο ενεργειακός τομέας της οποίας εξαρτάται από τη Ρωσία.