Παρότι σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, το Ιράκ είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου προς αγνώστους που βρίσκονται σε ανάγκη, σύμφωνα με έναν νέο παγκόσμιο δείκτη φιλανθρωπικών δωρεών.
Σύμφωνα με μια παγκόσμια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της οργάνωσης Charities Aid Foundation (CAF, Ίδρυμα Φιλανθρωπικών Δωρεών), το 81% των Ιρακινών ανέφεραν ότι βοήθησαν κάποιον άγνωστο τον περασμένο μήνα.
Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε τη σχετική δημοσκόπηση το 2010 το ίδρυμα, πάνω από τα μισά άτομα σε 140 χώρες που έχουν ερωτηθεί είπαν ότι έχουν βοηθήσει αγνώστους – πολλές από τις πιο γενναιόδωρες χώρες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από φυσικές καταστροφές και πολέμους.
Παρά την αστάθεια και τη βία, το Ιράκ έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο που προσφέρουν βοήθεια σε αγνώστους απλόχερα. Η Λιβύη, με τον δικό της εμφύλιο, ήρθε δεύτερη φέτος και η Σομαλία, βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και 25 χρόνια, τέταρτη.
«Νομίζω ότι το μάθημα εδώ είναι ότι οι κοινωνίες είναι απίστευτα ανθεκτικές και ότι οι καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα τείνουν να ενεργοποιούν μια συλλογική ανθρωπιστική αντιμετώπιση», είπε ο Άνταμ Πίκερινγκ, διευθυντής της παγκόσμιας πολιτικής της CAF, η οποία προωθεί φιλανθρωπικές δωρεές.
Όσον αφορά τις χρηματικές δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα, η πιο γενναιόδωρη χώρα είναι η Μιανμάρ, όπου εννιά στα δέκα άτομα απάντησαν ότι έχουν κάνει κάποια δωρεά σε φιλανθρωπικό οργανισμό τον προηγούμενο μήνα.
Η νοτιοανατολική αυτή χώρα της Ασίας διατήρησε την πρωτιά της για τρίτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας, που μετρά τον συνδυασμό βοήθειας σε αγνώστους, χρηματικές δωρεές και χρόνο που έχει καταναλωθεί σε εθελοντική εργασία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Δείκτη, η γενναιοδωρία στην Μιανμάρ αποτελεί εκδήλωση την πρακτικής άσκησης «Σάνγκα Ντάνα», κατά την οποία η πλειοψηφία της βουδιστικής αυτής χώρας κάνει δωρεές για να στηρίξει όσους ακολουθούν τον μοναστικό βίο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν δεύτερες στον συνδυαστικό τύπο γενναιοδωρίας.
Ο Δείκτης βασίζεται στη δημοσκόπηση που διενεργεί η εταιρεία Gallup σε 140 χώρες.