Το ενδεχόμενο ύπαρξης σοβαρών επιπτώσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση μίας διμερούς συμφωνίας, τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, σε περίπτωση που η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο δεν χαίρει μίας δίκαιης δίκης έπειτα από την έφεση που άσκησε μετά τη σημερινή της καταδίκη από ουκρανικό δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας.

«Η Ε.Ε. είναι βαθιά απογοητευμένη από την καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη έπειτα από μία δίκη που δεν σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες ως προς μία διαδικασία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η Ε.Ε. καλεί τις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν μία δίκαιη, διαφανή και αμερόληπτη δίκη σε σχέση με οποιαδήποτε διαδικασία έφεσης στην περίπτωση της Τιμοσένκο και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση που σχετίζεται με μέλη της πρώην κυβέρνησης», πρόσθεσε η Άστον.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι ουκρανικές αρχές θα σεβαστούν γενικά τις παγκόσμιες αρχές και τους νόμους και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν αυτές τις υποθέσεις κινδυνεύει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ε.Ε.-Ουκρανίας» υπογράμμισε η Άστον στην ανακοίνωσή της.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν την Ουκρανία ότι η σχεδιαζόμενη διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ μπορεί να μην επικυρωθεί αν η Τιμοσένκο καταλήξει στη φυλακή ή δεν της επιτραπεί να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Εξάλλου και το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε σήμερα την καταδίκη της Τιμοσένκο εκτιμώντας ότι «η κρίση των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να γίνεται από το κοινοβούλιο και τους ψηφοφόρους και όχι από δικαστήρια».

Ο Τούρμπιορν Γιάγκλαντ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Ουκρανία είναι μέλος, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ελπίζει» το σχέδιο αναθεώρησης του ποινικού κώδικα, στο οποίο έχει αναφερθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, «θα κάνει στο μέλλον αδύνατες αυτές τις δίκες».

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Τιμοσένκο καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία και στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 187 εκατ. δολαρίων στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Ukrnafta για απώλεια εσόδων.
Επίσης της απαγορεύθηκε να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Η Τιμοσένκο δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.