Καθώς οι ιρακινές δυνάμεις πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο προπύργιο των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ, τη Μοσούλη, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τους εξτρεμιστές πως χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες. Παράλληλα οι ΗΠΑ αναμένουν πως οι μαχητές θα χρησιμοποιήσουν ανεπεξέργαστα χημικά
Περίπου 700.000 πολίτες πιστεύεται πως παραμένουν στην πόλη όπου έως και 5000 μαχητές του ISIS και ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωποι για τρίτη μέρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Πληροφορίες πως η παρακείμενη πόλη Qaraqosh απελευθερώθηκε αργότερα διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Ωστόσο ο συνασπισμός, που έχει την υποστήριξη και των ΗΠΑ, λέει πως έχει διώξει το Ισλαμικό Κράτος από δέκα χωριά.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν από το νότο ενώ οι Κούρδοι σύμμαχοί τους πλησιάζουν την πόλη από τα ανατολικά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τους πολίτες της περιοχής λέγοντας πως υπάρχουν σχέδια και υποδομές για να αντιμετωπιστεί πιθανή ανθρωπιστική κρίση.
Πόσο επικίνδυνη είναι η Μοσούλη
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον εάν το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jeff Davis απάντησε «απολύτως». «Κρατούνται εκεί παρά τη θέλησή τους», πρόσθεσε, «δεν έχουμε δει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά ανθρώπους να φεύγουν από την περιοχή».
Πολίτες με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρακτορείο Reuters είπαν πως το Ισλαμικό Κράτος εμπόδιζε ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από την πόλη και είχε κατευθύνει κάποιους από αυτούς σε κτίρια που ήταν πιθανό να μπουν στο στόχαστρο αεροπορικών επιδρομών.
Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ εργάζεται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων προσφυγικών καταυλισμών έξω από τη Μοσούλη, με την εκτίμηση πως ίσως 200.000 άνθρωποι να χρειαστούν καταφύγιο τις πρώτες μέρες και εβδομάδες από την έναρξη της επιχείρησης.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως περιμένουν το Ισλαμικό Κράτος να χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση, με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να τονίζουν ωστόσο πως η τεχνική ικανότητα του ΙΚ να παρασκευάσει τέτοια όπλα είναι πολύ περιορισμένη. Πριν την έναρξη της επιχείρησης οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εντοπίσει δραστική ουσία παράγωγο θείου και μουστάρδας, σε υπολείμματα όλμων που συνέλλεγαν και εξέταζαν για χημικά στοιχεία.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν θάνατο.
Πόσο έχουν προχωρήσει οι δυνάμεις του συνασπισμού
Οι κυβερνητικές και κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ 30 και 40 χιλιομέτρων από την πόλη. Στα ανατολικά εξακολουθούν να πολιορκούν την πόλη Qaraqosh ενώ ελεύθεροι σκοπευτές διατηρούν το προβάδισμα. Η πληροφορία πως η πόλη είχε απελευθερωθεί προκάλεσε ενθουσιασμό στους χριστιανούς Ιρακινούς που είχαν φύγει για το Ιρμπίλ. Πριν τον πόλεμο η πόλη Qaraqosh ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ.
Σύμφωνα με το BBC, μαχητές τους ISIS φαίνεται να αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένα σημεία και η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο που έδειχνε τις δυνάμεις της να ανοίγουν πυρ κατά τεθωρακισμένων οχημάτων του συνασπισμού.
Οι δυνάμεις του συνασπισμού αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα να προελαύνουν με τη συμμετοχή 34.000 ανδρών ασφαλείας του Ιράκ, Κούρδων μαχητών, σουνιτών μουσουλμάνων Αράβων από τις φυλές και σουνιτών μουσουλμάνων παραστρατιωτικών. Στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, δρώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.
Η επόμενη μέρα
Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ΙΚ.