Ο Ντόναλντ Τραμπ προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επικεντρώνει την πολιτική προσοχή του στη νομιμότητα διεξαγωγής των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας σχετικές μελέτες. Ο ίδιος, εξακολουθεί να δηλώνει ότι οι προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι «στημένες», παρά το γεγονός ότι νομικοί που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χαρακτηρίζουν αβάσιμους τους ισχυρισμούς του.
«Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές, ακόμη και στα εκλογικά τμήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Γκρίν Μπέι του Ουισκόνσιν, για να συμπληρώσει: «Μεγάλος αριθμός πόλεων είναι διεφθαρμένες, ενώ οι παρεμβάσεις στην διαδικασία της ψηφοφορίας, είναι κάτι πολύ κοινό», συμπλήρωσε.
Ο Τραμπ παρέθεσε έρευνα (Pew Trusts 2012) που καλούσε για την ανάγκη νέας ενημέρωσης στο σύστημα εγγραφής ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας ότι περίπου 24 εκατομμύρια εγγραφές δεν ήταν ακριβείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα δύο πολιτικών επιστημόνων στην εφημερίδα «The Washington Post» του 2014. Το δημοσίευμα αυτό υποστήριζε ότι υπήρχαν μη Αμερικανοί πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές που έγιναν και οδήγησαν σε νίκες των Δημοκρατικών, το 2008, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το στατιστικό δείγμα που χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους ήταν μικρό.
Από την άλλη μεριά, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η εκλογική νοθεία στις αμερικανικές εκλογές είναι σπάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων Κρις Άσμπι εκτιμά ότι οι καταγγελίες που κάνει ο Τραμπ μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή, ενώ είναι «αβάσιμες», αλλά και «επικίνδυνες».
«Όταν δηλώνεις ότι οι εκλογές είναι διαβλητές, στην ουσία λες στους ψηφοφόρους, στους δικούς σου ψηφοφόρους ότι οι δικές τους ψήφοι δε μετρούν. Νομίζω ότι μερικά από τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν αναταραχή στα εκλογικά κέντρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άσμπι.
Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι παροτρύνουν τον Τραμπ να αποσύρει τους ισχυρισμούς του, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο η πρώιμη ψηφοφορία, όσο και η ψηφοφορία μέσω επιστολών.
Ο Μαρκ Μπρέιντεν, συνεργάτης στο νομικό γραφείο Baker and Hostetler και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτηρίζει «αδύνατη» την ύπαρξη εκλογικής νοθείας σε παναμερικανικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στα συστήματα εποπτείας που υπάρχουν και καθιστούν οποιαδήποτε προσπάθεια εκλογικής νοθείας, πολύπλοκη και πρακτικά αδύνατη. «Το σύστημά μας είναι επί της αρχής ένα σύστημα που επιτρέπει στη μία πλευρά να παρακολουθεί τι κάνει η άλλη. Το σύστημά μας, εξαρτάται από τη συμμετοχή εθελοντών σε τοπικό επίπεδο, ενώ δουλεύει άριστα με δεδομένη τη συμμετοχή ανθρώπων σε κάθε στάδιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπρέιντεν.
Ο Ρόμπι Μουκ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, υποστηρίζει ότι η φραστική επίθεση αμφισβήτησης του εκλογικού συστήματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, είναι μια πράξη απελπισίας.
«Γνωρίζει ότι χάνει και προσπαθεί να κατηγορήσει το σύστημα. Είναι αυτό που κάνουν όσοι χάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ο Μουκ.
Ο μέσος όρος στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων (RealClearPolitics) σε παναμερικανικό επίπεδο δίνει στην Κλίντον προβάδισμα 7,1 ποσοστιαίων μονάδων στο 46% έναντι 38,9% του Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις του Τραμπ για τη νοθεία στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Ασλι Στρονγκ δήλωσε ότι ο Ράιαν «είναι πεπεισμένος πλήρως ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ θα διεξάγουν τις εκλογές υπό πλήρη ακεραιότητα».
Στην πολιτεία του Οχάιο, που θεωρείται ότι θα είναι μία από τις πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου, ο υπεύθυνος διεξαγωγής των εκλογών που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δήλωσε ότι οι ανησυχίες για ευρεία εκλογική νοθεία είναι απλά ατεκμηρίωτες. «Μπορώ να διαβεβαιώσω τον Ντόναλντ Τραμπ: είμαι υπεύθυνος για τις εκλογές στο Οχάιο κι αυτές θα είναι διαβλητές. Θα το διασφαλίσω αυτό», δήλωσε ο αρμόδιος πολιτειακός αξιωματούχος, Τζον Χάστιντ στο CNN.
Σε αναφορά του υπό τον τίτλο «Η Αλήθεια για την Εκλογική Νοθεία», το Κέντρο για τη Δικαιοσύνη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αναφέρει περιστατικά εκλογικής νοθείας σε ποσοστά 0,00004% και 0,0009%.
Η «The Washington Post» σε έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο εντόπισε 31 αξιόπιστες υποθέσεις προσωπικής εκλογικής νοθείας σε αριθμό ψήφων μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου στις εκλογές μεταξύ του 2000 και του 2014. Μελέτες του πανεπιστημίου στην Αριζόνα το 2012 και το 2016 εντόπισαν ελάχιστα αντίστοιχα ποσοστά εκλογικής νοθείας.
Σε αριθμό πολιτειών που επικρατεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι οποίες θέλησαν να λάβουν προληπτικά μέτρα κατά της εκλογικής νοθείας έχει ψηφιστεί νομοθεσία που επιβάλλει τον αυστηρότερο έλεγχο των προσωπικών στοιχείων της ταυτότητας των ψηφοφόρων.