Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, που θα προσφέρει στο προσφυγικό ζήτημα και εκεί όπου υπάρχει ανάγκη από φυσικές καταστροφές, προανήγγειλε ο Κύπριος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του γραφείου της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε., με τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η πρωτοβουλία μέχρι το τέλος του χρόνου και εξέφρασε την προσδοκία να συμμετάσχουν σε αυτήν 100.000 Ευρωπαίοι μέχρι το 2020. «Είμαστε σε αυτήν την κρίση και πρέπει να δούμε και μία θετική παρουσία της Ευρώπης», σημείωσε και υπογράμμισε πως η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος δότης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση πως με στοχασμό, οραματική διάθεση, αλλά κυρίως με ρεαλισμό μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ευρώπη και προέταξε την αυτοκριτική αντί της αυτοχειρίας.
Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως «ο λαϊκισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία σήκωσαν κεφάλι», ενώ ήρθε και το Brexit που δεν ήταν αναμενόμενο. «Οφείλουμε να αντισταθούμε στον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τους αρνητές της Ευρώπης, διότι αναπόφευκτα θα γυρίσουμε σε πολύ σκοτεινές εποχές» είπε χαρακτηριστικά και αντέταξε στον αρνητή της Ευρώπης, τον ευρωπαϊστή.
Όπως τόνισε ο Κύπριος επίτροπος, σημειώθηκε αρνητική κεφαλαιοποίηση όλων αυτών των συγκυριών και αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να ενδώσουμε σε αυτή την περιρέουσα κατήφεια, μιζέρια, διότι «έτσι οδηγούμε την Ε.Ε. σε κατάρρευση». Αντιπρότεινε «σηκώνω τα μανίκια και ξαναξεκινώ», γιατί αυτό δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από εσωτερική διαπάλη. «Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ως μοντέλο οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας και ως αντίδοτο στον εξοντωτικό ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της Ε.Ε. το 2017, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η μόνη λύση των ευρωπαϊκών λαών είναι η Ευρώπη, «η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα λογικής», και σημείωσε πως η Ευρώπη έχει επιτυχίες ως σύνολο και όχι ως κράτη-μέλη στη διεθνή σκηνή.
Ειδική αναφορά έκανε στην ατζέντα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση στην οικονομία, την ανεργία και το προσφυγικό ζήτημα.
Για την οικονομία, ανέφερε ότι επεκτείνεται το σχέδιο Γιούνκερ έως το 2020 και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ψηφιακή οικονομία. «Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κριθεί αν συνεχίσει να ακολουθεί την ψηφιακή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ανεργία, τη χαρακτήρισε την πιο τραγική διάσταση της κρίσης και ανακοίνωσε πως για την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης θα διατεθεί σε ανάλογο πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ.
Σχετικά με το προσφυγικό, υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή αντίληψη στηρίζεται στην αξιοπρέπεια ως καθημερινή πράξη και στην εκπαίδευση ως βασική ανάγκη, «διότι η εκπαίδευση είναι μέλλον». Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη-μέλη να πάρουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προφυγικού. ‘Οπως παρατήρησε, στο παρελθόν ποτέ δεν υπήρχε τόσο μικρό πεδίο σύγκλισης των κρατών, προσθέτοντας: «Οι ηγέτες των κρατών-μελών αναφέρονται περισσότερο στα προβλήματα των χωρών τους, παρά στα προβλήματα της Ευρώπης. Είναι πολύ λίγα τα σημεία, στα οποία συμφωνούν. Σε περίοδο 40 ετών ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό».
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον Έλληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος συνετέλεσε στην αύξηση της δυνατότητας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Ως προς αυτό, έκανε ειδική μνεία στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Τέλος, τόνισε τη μεγάλη συμβολή της Ε.Ε. στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη χαρακτήρισε «βασικό παίκτη στην υψηλή διπλωματία και τις δημόσιες σχέσεις».