Στα χέρια της μεξικανικής δικαιοσύνης βρίσκεται το αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι αρχές των ΗΠΑ, όπου ο Γκουσμάν αντιμετωπίζει διώξεις για φόνους, εκβίαση, διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητε.

Η μεξικανική κυβέρνηση ελπίζει να προχωρήσει στην έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εθνικής Ασφαλείας Ρενάτο Σάλες Ερέδια.

Ο Γκουσμάν είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2014 έπειτα από 13 χρόνια που παρέμενε φυγάς, όμως κατάφερε να αποδράσει τον Ιούλιο του 2015 με κινηματογραφικό τρόπο, μέσω υπόγειας στοάς ενάμισι χιλιομέτρου, από φυλακή υψίστης ασφαλείας. Αφότου συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο, κρατείται σε φυλακή στη Σιουδάδ Χουάρες όπου αναμένει να μάθει εάν θα εκδοθεί, παρά τις διάφορες προσφυγές των δικηγόρων του.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο» είπε ο Σάλες Ερέδια ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa για το χρονοδιάγραμμα της πιθανής έκδοσης του αφεντικού του καρτέλ Σιναλόα.

Ο αξιωματούχος «μπορεί να εξέφρασε μια προσωπική άποψη» αλλά «σε εμένα μοιάζει πολύ δύσκολο» η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί «ως τον Ιανουάριο», ήταν η αντίδραση ενός δικηγόρου του Γκουσμάν, του Χοσέ Ρεφούχιο Ροντρίγκες, ο οποίος μίλησε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο δικηγόρος εξήγησε ότι λόγω των προσφυγών που έχουν κατατεθεί για να εμποδιστεί η έκδοση, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ αργότερα από το πρώτο δίμηνο του 2017. Διευκρίνισε πως έχει λάβει οδηγίες από τον πελάτη του να «δώσει μάχη μέχρις εσχάτων» για να αποφευχθεί η έκδοση του Γκουσμάν στις ΗΠΑ.

Ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι οι μεξικανικές αρχές να τον «βγάλουν διά της βίας» από τη φυλακή και να τον παραδώσουν στους Αμερικανούς, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν ο δικαστής που εξετάζει το αίτημα ταχθεί υπέρ της έκδοσής του, οι συνήγοροι του βαρόνου των ναρκωτικών αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το μεξικανικό ΥΠΕΞ είχε εγκρίνει την έκδοση τον Μάιο, πριν οι δικηγόροι του Γκουσμάν υποβάλουν δύο προσφυγές για να την αποτρέψουν.