Ο μανιχαϊσμός βασιλεύει στην Ιστορία, που γράφεται λες για να φέρνει συνεχώς αντιμέτωπους την ενσάρκωση του κακού με το απόλυτο καλό. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική και σαφώς πιο πολύχρωμη, αφού ακόμα και στα πιο σαδιστικά και άρρωστα μυαλά παγκόσμιων ηγετών επικρατεί κάποιες φορές η κοινή λογική και αυτό που λέμε γενικότερο καλό. Ο Καντάφι, για παράδειγμα, ήταν σφοδρός υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων και προώθησε τα γυναικεία δικαιώματα και τις αξιώσεις του φεμινισμού με τεράστια άλματα προοδευτισμού. Αλλά και ο Σαντάμ Χουσεΐν καθέλκυσε ένα μόρφωμα κοινωνικής πολιτικής που εγγυήθηκε καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία. Ο αλφαβητισμός στη χώρα, αναφέρουμε ενδεικτικά, αυξήθηκε από το 52% στο 80% σε μόλις δέκα χρόνια! Κι έτσι παρά τον δικαιολογημένο χαρακτηρισμό τους ως στυγνοί δικτάτορες και προσωποποιήσεις του κακού, ακόμα κι αυτοί διέθεταν αχτίδες φωτός στα ταραγμένα τους μυαλά…
Ο Στάλιν διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής στην ΕΣΣΔ
Ο άνθρωπος που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους πολιτών του σε περίοδο ειρήνης, που εγκαθίδρυσε προγράμματα διώξεων και εκκαθαρίσεων πρωτόγνωρα σε διαστάσεις και μαζικότητα, βύθισε την Ένωση σε μια περίοδο μακράς και απαράμιλλης τρομοκρατίας. Παρά ταύτα, σε κάποιους δείκτες η σιδηρά πολιτική του φαίνεται να απέδωσε και μάλιστα ικανοποιητικότατα. Όπως στο προσδόκιμο ζωής των Σοβιετικών, που στα χρόνια της διακυβέρνησής του αυξήθηκε πάνω από το διπλάσιο, από τα 32 στα 68 χρόνια! Πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο πληθυσμός ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες αγροτικής ζωής. Τα πενταετή σχέδια αναμόρφωσης και δραστικής κολεκτιβοποίησης που καθέλκυσε ο «Πατερούλης» έκαναν θαύματα στο θέμα που μας απασχολεί, αν και τα λάθη του (όπως στην Ουκρανία) πληρώθηκαν πανάκριβα σε όρους ανθρώπινων ζωών. Στην αποτίμηση του έργου του πρέπει πάντως να προσμετρηθεί πως ο δείκτης απασχόλησης διπλασιάστηκε, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 40% και η ΕΣΣΔ σημείωνε για χρόνια ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 18%. Η δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία ήταν εξασφαλισμένες για όλους και οι αρρώστιες έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά…
Ο Τζένγκις Χαν είχε αναπάντεχα προοδευτικές ιδέες
Ο ανελέητος σφαγέας των εθνών αφάνισε ολόκληρες πόλεις στην επιδρομική του μανία στην Ασία, σκοτώνοντας, βιάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα στο πέρασμά του. Κοντά στο τέλος των ημερών του, είχε εξοντώσει το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού και είχε κατακτήσει το 1/4 της υδρογείου. Αν ήσουν εχθρός του, την είχες βαμμένη για τα καλά, αλλά για τους ανθρώπους που ζούσαν στην αχανή του αυτοκρατορία τα πράγματα ήταν αρκετά καλά, συγκρινόμενα πάντα με το πνεύμα της εποχής. Οι μογγόλοι χαν διασφάλιζαν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλους και επέτρεπαν σε βουδιστές και μουσουλμάνους να ανέλθουν ακόμα και σε ύπατα αξιώματα της μογγολικής κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως, ο μοχθηρός ηγεμόνας ξεκίνησε μια από τις πρώτες ταχυδρομικές υπηρεσίες με παγκόσμιο βεληνεκές. Το τεράστιο πραγματικά ταχυδρομικό δίκτυο εκτεινόταν από τη Ρωσία μέχρι και τα βάθη της Κίνας και ήταν τόσο μαζικό που στην Κίνα και μόνο περιλάμβανε πάνω από 1.400 υποσταθμούς. Αλλά και οι χώρες που κυρίευσε άνθησαν οικονομικά ως τμήμα μιας κραταιής αυτοκρατορίας, την ίδια ώρα που θρησκευτικά και πολιτισμικά διατήρησαν την αυτονομία τους…
Οι ναζί ήταν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων
Μπορεί τους ανθρώπους να τους μισούσαν και να έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εξαφανίσουν πληθυσμιακές ομάδες από τον χάρτη, όταν μιλάμε όμως για ζώα το Γ’ Ράιχ μοιάζει εξαιρετικά καλοκάγαθο. Ο Χίτλερ και ο Γκέμπελς ήταν χορτοφάγοι για να μην κάνουν κακό στα ζώα και ειδικά ο σκοτεινός μετρ της προπαγάνδας υιοθέτησε ιδιαίτερα προστατευτικές για τα ζώα πολιτικές που δημιούργησαν όσο να πεις ένα κλίμα που έδωσε καλή πάσα στο πώς φερόμαστε σήμερα στα ζώα. Οι ναζί πέρασαν μια σειρά από νόμους για να κάνουν τις σφαγές των ζώων κτηνοτροφίας όσο πιο ανώδυνες γινόταν. Ακόμα και για τους αστακούς και τα καβούρια είχαν λάβει ειδική μέριμνα ώστε να περιορίζεται το μαρτύριό τους μέχρι να φτάσουν στο πιάτο. Το ίδιο έκαναν και για τα ζώα κτηνοτροφίας, διαθέτοντας πια ένα ρητό πλαίσιο αναφοράς για το πώς να φονεύονται χωρίς να βασανίζονται. Και σε μια από αυτές τις περιπτώσεις που η Ιστορία έχει μια διεστραμμένη αίσθηση της ειρωνείας, ήταν η πρώτη ποτέ κυβέρνηση που απαγόρευσε τη ζωοτομία, την ανατομία των ζώων δηλαδή για ερευνητικούς σκοπούς. Για τους ανθρώπους το Γ’ Ράιχ δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει ό,τι πιο αντιδεοντολογικό και απάνθρωπο πείραμα, για τα ζώα μια φορά θεσμοθέτησε αυστηρότατους περιορισμούς, οι οποίοι υιοθετήθηκαν κατόπιν απ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Ο Μάο ΤσεΤούνγκ έφερε την ειρήνη στην πολεμοχαρή Κίνα
Ο «Τιμονιέρης» εξόντωσε περισσότερους δικούς του ανθρώπους από κάθε άλλο αιμοσταγή ηγέτη της παγκόσμιας ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του «Μεγάλου Άλματος προς τα Εμπρός» και μόνο, οι πολιτικές του προκάλεσαν τον θάνατο 45 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων σε μόλις τέσσερα χρόνια. Αν εξαιρέσεις βέβαια τον τεράστιο λιμό, τις άδικες φυλακίσεις και τις εκτελέσεις(!), η ζωή στη μαοϊκή Κίνα ήταν πιο ειρηνική από κάθε άλλη περίοδο της πλούσιας ιστορίας της. Πριν από τον Μάο, τα κινεζικά χρονικά βρίθουν από βία και κτηνωδία, κάτι που δεν σταμάτησε εξάλλου ούτε στην αυγή του 20ού αιώνα, τη διαβόητα λεγόμενη «Περίοδο των Πολεμάρχων». Και πάνω που τα πνεύματα φαινόταν να καταλαγιάζουν, εισβάλουν οι Ιάπωνες και ακολουθεί μετά άλλος ένας εμφύλιος, από αυτούς που τόσο είχαν συγκλονίσει την αχανή χώρα στην εκτεταμένη ιστορία της. Με τον Μάο τιμονιέρη, οι πόλεμοι σταμάτησαν και η χώρα δεν έχει επιδοθεί έκτοτε σε μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις. Έχει στείλει φυσικά στρατεύματα για να καταστείλουν εξεγέρσεις και να βοηθήσουν φίλα προσκείμενα καθεστώρα, το γεγονός ωστόσο παραμένει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έφερε την πολυπόθητη ειρήνη στο εσωτερικό…
Τον Πολ Ποτ τον λάτρευε ο αγροτικός κόσμος της Καμπότζης
Στα μόλις τρία χρόνια που κυβέρνησαν οι Ερυθροί Χμερ του στην Καμπότζη, πρόλαβαν να εξαφανίσουν περισσότερο από το 20% της χώρας (πάνω από 2 εκατ. ψυχές δηλαδή), κι εδώ όχι από λάθος εκτιμήσεις ή κακούς υπολογισμούς, αλλά με όλη την απαραίτητη βούληση. Κι ενώ οι περισσότεροι τον μισούσαν θανάσιμα, οι αγρότες τον λάτρευαν και έπιναν νερό στο όνομά του. Κι αυτό γιατί ο Πολ Ποτ διαδέχθηκε το εντελώς διεφθαρμένο καθεστώς του Λον Νολ. Όταν τον ανέτρεψαν οι Ερυθροί Χμερ, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την ύπαιθρο («βομβάρδισαν το ρύζι») παίρνοντας το μέρος του παλιού καθεστώτος. Όταν ήρθε λοιπόν στην εξουσία ο ζοφερός δικτάτορας, μοίρασε τα τσιφλίκια των γαιοκτημόνων στους ακτήμονες αγρότες, με τη δραστικά αυτή αναδιανομή της γης να επιφέρει ελπίδες για καλύτερες μέρες στην αγροτιά. Για τους φτωχούς κολίγους ήταν ο άνθρωπός τους, αυτός που τους έδωσε μερτικό στο όνειρο της αξιοπρεπούς ζωής…