Ο ισχυρός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «περίπλοκο» να διαρκέσει η παρούσα κυβέρνηση ως τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2013.

Ο Μπόσι, γνωστός για τα απερίφραστα σχόλιά του, δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, «όμως το πρόβλημα είναι ο Μπερλουσκόνι».

Ο Μπόσι δεν επεκτάθηκε, όμως ο Μπερλουσκόνι έχει επιμείνει πως θέλει να παραμείνει στην εξουσία ως το 2013, παρά τα πολλά πολιτικά και προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ανάμεσα στα οποία τέσσερις χωριστές δίκες με κατηγορίες για απάτη και σεξουαλικά αδικήματα, τα οποία έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση της Ιταλίας.

«Είναι αντικειμενικά δύσκολο για την κυβέρνηση να διαρκέσει ως το 2013. Είναι δύσκολο να επιβάλλεις χαράτσια στους ανθρώπους και μετά να τους ζητάς να σε ψηφίσουν. Θα ήταν καλύτερα να ψηφίσουν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

Πολλοί Ιταλοί έχουν ξεσηκωθεί με το πακέτο λιτότητας των 60 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει αυξήσεις στους φόρους και τα κόστη των υπηρεσιών και το οποίο επιβάλλεται υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχει στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της χώρας ως το 2013.

Το πακέτο πέρασε τελικά έπειτα από πολλές εβδομάδες διενέξεων ανάμεσα στη Λέγκα και το κόμμα PDL του Μπερλουσκόνι, που οδήγησαν σε πολλές αλλαγές, υπονομεύοντας περαιτέρω τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ιταλίας να θέσει υπό έλεγχο το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

Ο Μπόσι μίλησε επίσης για διενέξεις στην κυβέρνηση όσον αφορά το διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι, ο οποίος είναι τώρα δεύτερος στην ιεραρχία της τράπεζας. Η Λέγκα και ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι υποστηρίζουν τον Βιτόριο Γκρίλι, γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σακομάνι είναι από τη Ρώμη και ο Γκρίλι από το Μιλάνο, όπου έχει μεγαλύτερη δύναμη η Λέγκα του Βορρά.