Οι περισσότερες από τις 468.000 ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν σε όλον τον κόσμο το 2010 σημειώθηκαν στην Αφρική και την Λατινική Αμερική με θύματα κυρίως άντρες, ανακοίνωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Συγκεκριμένα, το 2010 σημειώθηκαν 468.000 ανθρωποκτονίες σε όλον τον κόσμο. Περίπου το 36% αυτών στην Αφρική, το 31% στην Αμερική, το 27% στην Ασία, το 5% στην Ευρώπη και το 1% στην Ωκεανία, υπογραμμίζει το Γραφείο.

Οι νέοι άντρες, ειδικά στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Κεντρική και Νότια Αφρική, είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

Στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, ειδικά στην Κεντρική Αμερική, ένας άντρας 20 ετών στους πενήντα θα χάσει τη ζωή του πριν κλείσει τα 31 του χρόνια, αποκαλύπτεται στην έκθεση.

Την ίδια στιγμή το UNODC επισημαίνει ότι οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα οικογενειακής βίας. Στην Ευρώπη το 2008, περίπου το 80% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τον πρώην σύζυγο ή σύντροφό τους ήταν γυναίκες.

Ο ΟΗΕ αναφέρεται συγκεκριμένα στο ρόλο των πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στο 42% των ανθρωποκτονιών το 2010.

Στην έκθεση επισημαίνεται “η σαφέστατη σχέση ανάμεσα στην εγκληματικότητα και την ανάπτυξη”.

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι οι οικονομικές αναταράξεις είναι πιθανό να αυξήσουν το ποσοστό των ανθρωποκτονιών, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες στο 2008-2009 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.