Tο ουγγρικό εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να παραιτηθεί επειδή το δημοψήφισμα που είχε καλέσει κατά των ποσοστώσεων στη κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής.
Ο πρόεδρος του Γιόμπικ Γκάμπορ Βόνα δήλωσε στον πρωθυπουργό στη Βουλή ότι έχει αδυνατίσει τις θέσεις της Ουγγαρίας στην Ευρώπη με ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα αφού λιγότεροι από τους μισούς Ούγγρους πήγαν να ψηφίσουν.
«Πρέπει να παραιτηθείτε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είναι ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο Βόνα. «Γνωρίζω ότι δεν θα παραιτηθείτε, αλλά το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγγνώμη».
Χθες βράδυ, ο Ορμπάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρά τη χαμηλή συμμετοχή, «εξαιρετικό» σημειώνοντας ότι αυτό το δημοψήφισμα είχε περίπου 15% μεγαλύτερη συμμετοχή απ΄ό,τι οι τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει πρόταση στη Βουλή για μια τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να εκφραστεί η βούληση του λαού στον Θεμελιώδη Νόμο και άφησε να εννοηθεί ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων δεν πήγαν στις κάλπες εξακολουθεί να διαθέτει την εντολή να πάει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσει «ότι δεν θα πρέπει να μας αναγκάσουν να δεχθούμε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζήσουμε μαζί».
Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση 160.000 μεταναστών και προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ένωσης, περιλαμβανομένων και 1.300 στην Ουγγαρία. Ο Ορμπάν ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που απέρριψαν το σχέδιο αυτό, λέγοντας πως οι μετανάστες θα καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία, το οποίο όμως ανακηρύχθηκε άκυρο λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών.
Ο ίδιος, κατά την ενημέρωση του Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε, πως αν το δημοψήφισμα ήταν νομικά έγκυρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δήλωνε ότι «λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα». «Και τώρα λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα», συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας ωστόσο, πως η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». «Το δημοψήφισμα ανακηρύχθηκε νομικά άκυρο από τις αρμόδιες αρχές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην ουγγρική κυβέρνηση να χειριστεί το αποτέλεσμα.
Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν επαναλαμβάνοντας πως ακόμα κι αν ήταν νομικά έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα αφορούσε «μελλοντικές αποφάσεις» και πως είναι υποχρέωση όλων των κρατών – μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κινηθεί νομικά η Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας για τη μη μετεγκατάσταση των 1300 προσφύγων που της αναλογούν όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά την οποία επισημαίνεται πως η Επιτροπή «διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει δράση» κατά των χωρών που δεν εφαρμόζουν την απόφαση.
Εξάλλου, η αρμόδια για ζητήματα μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε, πως σε συνέχεια της επιστολής που έχουν στείλει κάποιες χώρες καταγγέλλοντας την άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί πίσω αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, «η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές αναφορικά με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο».