Ένοπλοι σκότωσαν πέντε αστυνομικούς στην επαρχία του Σινά χθες, γνωστοποίησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Το βόρειο Σινά αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), οι οποίοι κλιμάκωσαν τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.
Οι δράστες έβγαλαν τους αστυνομικούς από το αυτοκίνητό τους στην ελ Ομπούρ, νότια της πόλης ελ Αρίς, και εκτέλεσαν και τους πέντε που επέβαιναν στο όχημα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Στην πόλη Ράφα εξάλλου χθες το πρωί εννιά νεοσύλλεκτοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως και έπληξε ένα θωρακισμένο όχημα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ένας από τους νεοσύλλεκτους υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.
Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις.
Η επίθεση στην ελ Ομπούρ καταγράφεται τρεις ημέρες έπειτα από μια παρόμοια ενέργεια στην ίδια περιοχή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο βραχίονας του ΙΚ στην Αίγυπτο. Τρεις αστυνομικοί και ο οδηγός τους δολοφονήθηκαν σε αυτήν.
Οι χθεσινές επιθέσεις εξάλλου καταγράφηκαν δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας ενός αιγύπτιου εισαγγελέα. Μια νεοεμφανιζόμενη οργάνωση, το Κίνημα Σταθερότητας (Χαρακάτ Χαζμ), ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση, ανακοινώνοντας πως τη διέπραξε σε αντίποινα για τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε χιλιάδες φυλακισμένους υποστηρικτές της ανατραπείσας κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρώην αρχηγός του στρατού που ανέτρεψε τον Μόρσι, χαρακτηρίζει την εξέγερση των ισλαμιστών υπαρξιακή απειλή για την Αίγυπτο, την πολυπληθέστερη αραβική χώρα και στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2015, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση εναντίον ενός αεροσκάφους που μετέφερε ρώσους τουρίστες λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους.