Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Σκοτώνουν αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να πούμε: ας αφήσουμε τα πράγματα να συνεχίσουν έτσι», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νότια Αφρική.

«Θα ανακοινώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων μετά την επίσκεψη στο Χατάι», πρόσθεσε. Ο τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην επαρχία αυτή που βρίσκεται στη νότια Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία και όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες σύροι πρόσφυγες.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει κάποια μέτρα που δεν μπορούν να περιμένουν», επεσήμανε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία κατέσχεσε τον προηγούμενο μήνα ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Συρία και ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο σε όλα τα φορτία με όπλα με κατεύθυνση τη χώρα αυτή.

Στο μεταξύ ο τουρκικός στρατός θα πραγματοποιήσει άσκηση στην επαρχία Χατάι από τις 5 έως τις 13 Οκτωβρίου. Αυτή η άσκηση ενδέχεται να δώσει νέα τροφή στις φήμες, που έχουν ήδη διαψεύσει τούρκου αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργεί μία ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία με στόχο να προστατεύσει τους αμάχους και να αποτρέψει την εισροή προσφύγων στο έδαφός της.

Εξάλλου ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει αποστατήσει δήλωσε σήμερα ότι έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, διαψεύδοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συλληφθεί από τον στρατό της Συρίας, όπως μετέδωσε το Ανατολή.

“Ζούμε σε ασφαλές μέρος στην Τουρκία. Είμαι ευγνώμων στην κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας. Τούρκοι αξιωματούχοι ενδιαφέρθηκαν για εμάς”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασάαντ, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου που είχε προέλευση την πόλη Χατάι.