Συνάντηση 70 λεπτών είχαν ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο πρώτος ηγέτης της Ιαπωνίας που επισκέπτεται την Κούβα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Άμπε ζήτησε δυναμική διεθνή αντίδραση κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Η Κούβα, μαζί με την Κίνα υποστηρίζει διπλωματικά τη Βόρεια Κορέα, ενώ συμμετέχει και στην κίνηση των αδεσμεύτων που οργανώθηκε το 1961, για τις χώρες που δεν ήθελαν να τοποθετηθούν με την πλευρά των ΗΠΑ ή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Βόρεια Κορέα έχει επιταχύνει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων αλλά και τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιεί- σε ανησυχητικό βαθμό κατά τη χρονιά που διανύουμε- ενώ έχει ανακοινώσει ότι είναι πλέον ικανή να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο.

Μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί ουσιαστική ανησυχία για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, ενώ αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β, πραγματοποίησαν πτήσεις αμυντικής ισχύος πάνω από τη Νότια Κορέα κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κάστρο είχε επισκεφθεί τη Χιροσίμα το 2003.

CUBA_JAPAN1 CUBA_JAPAN2 CUBA_JAPAN3 CUBA_JAPAN4 CUBA_JAPAN5 CUBA_JAPAN6 CUBA_JAPAN7