Τη Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί υπεύθυνη ο Λευκός Οίκος για την αεροπορική επίθεση εναντίον πομπής φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι στη Συρία χαρακτηρίζοντας το συμβάν «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία», ενώ διπλωμάτες συνεχίζουν την προσπάθεια παράτασης της εκεχειρίας στη χώρα.
«Θεωρούμε τη ρωσική κυβέρνηση υπεύθυνη για αεροπορικές επιθέσεις στο χώρο αυτό, δεδομένου ότι η δέσμευσή τους σύμφωνα με την εκεχειρία ήταν βεβαίως να παύσουν οι επιχειρήσεις αέρος εκεί όπου κινείται η ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς. Δήλωσε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχιστεί η εκεχειρία στη Συρία, αλλά προβληματίζονται για την αποτυχία της Ρωσίας να δείξει καλή πίστη.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίθεση έγινε από δύο ρωσικά πολεμικά, διακόπτοντας την εκεχειρία που είχε διαρκέσει μία εβδομάδα έως τότε, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ρωσικά πολεμικά Sukhoi SU-24 υπερίπταντο της πομπής τη στιγμή ακριβώς που έγινε η επίθεση αργά τη Δευτέρα. Στην επίθεση καταστράφηκαν 18 φορτηγά από μια πομπή 31 συνολικά οχημάτων.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα αεροπλάνα ήταν ρωσικά ή των συμμάχων της, της κυβέρνησης της Συρίας λέγοντας ότι η πομπή δεν υπέστη επίθεση από τον αέρα αλλά είχε πάρει φωτιά λόγω κάποιου επεισοδίου στο έδαφος. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Συρίας είπε ότι ο επικεφαλής ενός παραρτήματος και «περίπου 20 πολίτες» είχαν σκοτωθεί, παρότι άλλες πηγές έδιναν διαφορετικό αριθμό νεκρών.
Χθες, η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει στοιχεία» για να αποδείξει την κατηγορία προσθέτοντας πως η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός.
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λέρκε δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθούν αν τα οχήματα από την πομπή επλήγησαν από αέρος.
Παρά την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, οι διπλωμάτες προσπάθησαν να περισώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί για σήμερα υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσει τη Συρία.