Η δολοφονία του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, οργανώθηκε απευθείας από την ηγεσία των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, υποστηρίζουν οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Έγγραφα και στοιχεία που συγκεντρώσαμε μας δείχνουν ότι η δολοφονία του Ραμπανί συνδέεται άμεσα με την Κουέτα Σούρα», είπε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, Λουτφουλάχ Μασάλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ. Το ηγετικό συμβούλιο των Ταλιμπάν είναι γνωστό ως Κουέτα Σούρα, από το όνομα της πακιστανικής πόλης όπου πιστεύεται ότι έχει την έδρα του.

Ο Μασάλ διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του έχει παραδώσει όλες τις πληροφορίες και τις αποδείξεις στην πακιστανική πρεσβεία στην Καμπούλ ελπίζοντας ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον των υπευθύνων. «Στα στοιχεία περιλαμβάνονται διευθύνσεις, φωτογραφίες και χάρτες με τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα άτομα αυτά», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι «συνωμότες» βρίσκονται σε μια κωμόπολη έξω από την Κουέτα «όπου είναι αδύνατον να πάρουν τέτοιες αποφάσεις χωρίς να το γνωρίζουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας».

Ο Ραμπανί σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μέσα στο σπίτι του, στην Καμπούλ, από ένα άτομο που εμφανίστηκε ως αγγελιαφόρος των Ταλιμπάν και είχε κρύψει μια βόμβα στο τουρμπάνι του. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία αυτή.