«Η Πάρμα δεν είναι χοιροστάσιο, έξω τα γουρούνια από το δημαρχείο». Με ευφάνταστα συνθήματα, εικονικές… κηδείες και διαδηλώσεις, οι κάτοικοι της πλούσιας επαρχίας του ιταλικού βορρά ανάγκασαν τελικά το δήμαρχό τους να παραιτηθεί.

Μετά από δύο και πλέον μήνες, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι Αγανακτισμένοι στην περίφημη «κοιλάδα του φαγητού» έδειξαν την πόρτα της εξόδου στον Πιέτρο Βινιάλι.

Το «καυτό καλοκαίρι της Πάρμα», η απόφαση των κατοίκων να πάρουν την πόλη στα χέρια τους και η αιφνίδια απομάκρυνση του δημάρχου – για λόγους ευθιξίας- όπως διευκρινίζει ο ίδιος, δίνουν νέα ώθηση στο παγκόσμιο κίνημα των «οργισμένων» κατά της διαφθοράς των πολιτικών που, όπως φαίνεται, επεκτείνεται πλέον και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος που εξελέγη το 2007 σε ηλικία μόλις 39 ετών, φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μάλιστα έχει απολαύσει στο παρελθόν τις υπηρεσίας της νεαρής Νάντια Μάκρι, της συνοδού πολυτελείας από την εκλογική του περιφέρεια, που έλαβε μέρος στα περίφημα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι.

Δεν είναι όμως η «ροζ πλευρά» της ιστορίας που έκανε τους Παρμιζάνους να ξεσηκωθούν. Οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης κατηγορούνται για κακοδιαχείριση και ορισμένα στελέχη του δήμου για διαφθορά. Η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη συλλάβει 13 στελέχη του δήμου, ενώ σημαντικά έργα υποδομής έχουν «παγώσει» εδώ και καιρό και το χρέος της περιοχής ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.