Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από ομοσπονδιακό εφετείο να εμποδίσει να τεθεί σε ισχύ ο ιδιαίτερα αυστηρός νόμος κατά της παράνομης μετανάστευσης στην πολιτεία Αλαμπάμα, μετά την απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού που επιτρέπει διατάξεις του να αρχίσουν να εφαρμόζονται.
Η περιφερειακή δικαστής Σάρον Λόβλεϊς Μπλάκμπερν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τάχθηκε υπέρ του νομοθετήματος, που επιτρέπει σε αστυνομικούς να συλλαμβάνουν όποιον ή όποια θεωρούν ότι βρίσκεται στη χώρα παράνομα εάν δεν φέρει έγγραφα σε περίπτωση που τον/την σταματούν για οποιοδήποτε λόγο.
Η δικαστής επίσης ενέκρινε μια διάταξη που επιτρέπει στις πολιτειακές αρχές να απαιτούν από τα δημόσια σχολεία να εξακριβώνουν εάν τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά βρίσκονται στη χώρα νόμιμα. Δικαστήρια σε άλλες πολιτείες εμπόδισαν την εφαρμογή παρόμοιων διατάξεων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε έφεση στο εφετείο της 11ης περιφέρειας, που εδρεύει στην Ατλάντα, ενώ παράλληλα ζήτησε από την Μπλάκμπερν να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής της έως ότου να εκδικαστεί η έφεση.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ καθιστά την μετανάστευση ομοσπονδιακό ζήτημα το οποίο «δεν μπορεί να υπόκειται σε ανομοιογενή πολιτειακά μέτρα. Η Αλαμπάμα ως εκ τούτου δεν έχει δικαιοδοσία να νομοθετεί στο πεδίο της μετανάστευσης».
Αρκετές πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους και μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν πράττει αρκετά για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών χωρίς άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη χώρα εκτιμάται ότι ζουν σήμερα τουλάχιστον 11 εκατ. μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής.
Το 2010 η Αριζόνα υιοθέτησε ένα δρακόντειο νομοθέτημα, την εφαρμογή του οποίου η κυβέρνηση Ομπάμα κατάφερε να εμποδίσει. Ωστόσο οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της μετανάστευσης στο Κογκρέσο απέβησαν άκαρπες.