«Τεράστια βάρη» επωμίζεται η Γερμανία στο προσφυγικό λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν πρόσφυγες, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τονίζοντας πως ιδιαίτερα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνο το Βερολίνο, το οποίο είναι διατεθειμένο να σηκώσει το μεγάλο βάρος.
Σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung ο Σουλτς απέρριψε την κατηγορία πως η Γερμανία ασκεί «ηθικό ιμπεριαλισμό» τονίζοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος» διότι δεν γίνεται διαφορετικά, όπως είπε. Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας πως ό,τι είχε πει η Μέρκελ πριν ένα χρόνο ήταν σωστό.
Ο σοσιαλδημοκράτη πολιτικός απείλησε εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει «τεράστιο βάρος», υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα.
Ο κ. Σουλτς συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.