Ακόμα τουλάχιστον 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζον Ντόριαν, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στο Ιράκ έφθασε έτσι τους 4.460, από τους περίπου 4.000 που ήταν πριν από μία εβδομάδα. Η αποστολή των ενισχύσεων είχε εγκριθεί νωρίτερα φέτος.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο οποίος δρα στο Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς διατάχθηκαν να κάνουν οι ενισχύσεις.

Η άφιξή τους στο Ιράκ καταγράφεται καθώς ιρακινά στρατεύματα συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του ISIS στην ιρακινή επικράτεια.

Σύμφωνα με δήλωση του υποστράτηγου Στίβεν Τάουνσεντ, νέου στρατιωτικού διοικητή του διεθνούς συνασπισμού, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, η επιχείρηση ενδέχεται να αρχίσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο συνταγματάρχης Ντόριαν εμφανίστηκε πάντως πιο επιφυλακτικός, υπενθυμίζοντας ότι επαφίεται στους Ιρακινούς να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζο Βότελ, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (USCENTCOM), εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ μπορεί να έχει ανακαταληφθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.

Προτού πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, τον Ιούνιο του 2014, η Μοσούλη είχε περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πιθανότατα ζουν ακόμη σήμερα έως και ένα εκατομμύριο άμαχοι στην πόλη.

Ο συνταγματάρχης Ντόριαν ανέφερε ότι, κατά εκτιμήσεις, στη Μοσούλη βρίσκονται από 3.000 ως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.