Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να παραπέμψει το αίτημα των Παλαιστίνιων για πλήρη ένταξη στον Οργανισμό στην Επιτροπή Ένταξης που θα συγκληθεί την προσεχή Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα.
Στη συνεδρίασή του Συμβουλίου Ασφαλείας, που διήρκησε λιγότερο από δύο λεπτά, ο ασκών την προεδρία πρεσβευτής του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ, διάβασε μια σύντομη ανακοίνωση σχετικά με την παραπομπή του αιτήματος στην αρμόδια Επιτροπή. Καμία από τις υπόλοιπες 14 χώρες του ΣΑ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, οπότε ο Σαλάμ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ένταξης θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης (19:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το αίτημα.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην εγκριθεί το αίτημα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Παλαιστίνη «δεν θα γίνει το 194ο κράτος» του Οργανισμού και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Η ειρήνη, εξ ορισμού, είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε βάζοντάς τα όλα στο τραπέζι», είπε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αναλάβει τις ευθύνες του» και υποστήριξε ότι το παλαιστινιακό αίτημα «προχωρά».
Έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εγκρίνουν το παλαιστινιακό αίτημα: η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, ο Λίβανος και η Νότια Αφρική. Η Κολομβία θα απέχει ενώ οι υπόλοιπες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νιγηρία, Γκαμπόν, Βοσνία και Πορτογαλία) δεν έχουν αποφασίσει ή δεν έχουν αποκαλύψει τι στάση θα κρατήσουν.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για την οικοδόμηση 1.100 νέων κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα επειδή λαμβάνονται αποφάσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε μια περίοδο πολύ μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «πρόκληση» απέναντι στη διεθνή κοινότητα την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ και εξέφρασε έντονη ανησυχία “για την πρόσφατη επιτάχυνση των εποικιστικών ενεργειών” εκ μέρους του Ισραήλ.