«Οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας πρέπει να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη διαφορετικά η Τουρκία θα “κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Ο Τσαβούσογλου, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Άγκυρα, είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να έρθει κανείς απέξω και να εγκατασταθεί στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, στόχο της τουρκικής επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια «κατάφωρη επίθεση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας» και απορρέει από μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, στο Ιράν και στην κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Ξελίλ πρόσθεσε πως η τουρκική απαίτηση να αποσυρθούν οι YPG ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να απαντηθεί μόνο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έναν συνασπισμό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του οποίου η κουρδική οργάνωση είναι σημαντικό μέλος.