Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να μη σχολίασε την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, αλλά σήμερα πρότεινε την αποστολή «παρατηρητών», ώστε να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν σεβαστοί οι «δημοκρατικοί κανόνες» κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.
«Το σημαντικό είναι οι προσεχείς βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Ρωσία να διεξαχθούν σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες. Αυτό που θα ήταν πολύ χρήσιμο από αυτής της άποψης, κατά τη γνώμη μας, θα ήταν να σταλεί επαρκής αριθμός παρατηρητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Ο Ζάιμπερτ δε διευκρίνισε ποιος θα μπορούσε να στείλει τους παρατηρητές, ούτε πόσοι παρατηρητές θα στέλνονταν.
«Η καγκελάριος συνεργάζεται πολύ καλά με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και θα εργαστεί πολύ καλά με οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο ο οποίος θα εκλεγεί δημοκρατικά. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι η Γερμανία και η Ρωσία να ενώνονται με μια στρατηγική συνεργασία και να υπάρχει μια στενή συνεργασία με τον διάδοχο του Μεντβέντεφ» πρόσθεσε.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να ξαναγίνει πρόεδρος μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2012.
Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση αυτή, θα άφηνε την ηγεσία της κυβέρνησης στον Μεντβέντεφ, τον οποίο είχε ορίσει το 2008 για να τον διαδεχθεί στο Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη κατά σειρά προεδρική θητεία.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας. Οι ρωσικές εξαγωγές προς τη Γερμανία ανήλθαν σε 31,8 δισ. ευρώ το 2010. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 26,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Επίσης η εξάρτηση της Γερμανίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αναμένεται να αυξηθεί τα προσεχή χρόνια, καθώς το Βερολίνο αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια σε 11 χρόνια από σήμερα.