Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης κατέλαβαν σήμερα το κέντρο διοίκησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σύρτη, την πόλη που αποτελεί προπύργιό του στη λιβυκή επικράτεια, όπως γνωστοποίησε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων αυτών σε ανακοίνωσή του.
Οι δυνάμεις της ΚΕΕ μπήκαν στη Σύρτη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, την 9η Ιουνίου και κατάφεραν να περιορίσουν τους τζιχαντιστές στο κέντρο της πόλης. Για να τις υποστηρίξουν, οι ΗΠΑ προχώρησαν στις αρχές του Αυγούστου σε συνολικά 29 αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστικών στόχων στην πόλη, κατόπιν αιτήματος της ΚΕΕ.
«Το (συνεδριακό) Κέντρο Ουαγκαντούγκου βρίσκεται στα χέρια μας», ανέφερε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων της ΚΕΕ, αναφερόμενο σε ένα κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης του ΙΚ στη Σύρτη.
Το παρακείμενο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα επίσης ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις της ΚΕΕ, οι οποίες νωρίτερα ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας Τύπου, η πλήρης απελευθέρωση της Σύρτης θα ανακοινωθεί μόλις ανακαταληφθούν ορισμένοι τομείς της πόλης που έχουν ακόμα στα χέρια τους οι τζιχαντιστές.
«Απομένουν οι οικιστικές συνοικίες 1, 2 και 3, καθώς και ένα οικιακό συγκρότημα που αποτελείται από βίλες κοντά στη θάλασσα», είπε ο Ρέντα Ίσα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πανεπιστημιούπολης, οι δυνάμεις της ΚΕΕ έχασαν ένα από τα αεροσκάφη τους. Ο Ίσα είπε πως δεν είναι σαφές γιατί συνετρίβη, όμως το ΙΚ υποστήριξε ότι κατέρριψε το αεριωθούμενο με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί» ο πιλότος του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με το κέντρο Τύπου δεκάδες τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις. Μόνο στην πανεπιστημιούπολη «βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πτώματα μελών του Ντάες» (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ).
Στο μεταξύ έξι δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία, εξέφρασαν ανησυχία για τις εντάσεις στη Λιβύη που θα μπορούσαν να βλάψουν τη ζωτικής σημασίας ενεργειακή υποδομή της χώρας.
Με μια κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω πληροφοριών περί εντάσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Ζουεϊτίνα, οι έξι δυτικές χώρες τόνισαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ΚΕΕ να επιλύσει το πρόβλημα των «προσκομμάτων των ενεργειακών εξαγωγών της Λιβύης» και κάλεσαν να τεθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας «χωρίς καμιά επιφύλαξη ή καθυστέρηση» υπό τον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τη διεθνή κοινότητα, «νόμιμης» Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
Δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ απειλούν να επέμβουν στη Ζουεϊτίνα, όπου οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ελέγχονται από μια αντίπαλη οργάνωση, τη Φρουρά των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων. Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής διεμήνυσε ότι οι δυνάμεις της είναι «έτοιμες να δώσουν μάχη» με τις δυνάμεις του Χάφταρ, τονίζοντας πως «δεν θα τους επιτρέψουμε να ελέγχουν τα λιμάνια» από όπου εξάγεται πετρέλαιο.
Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, θορυβημένη, κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.