Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν, απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Χελμάντ—της επαρχίας της οπιοπαπαρούνας—στην οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις μάχες.
Η προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσής τους, προκαλεί έντονους φόβους σε τοπικούς αξιωματούχους ότι οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν να καταλάβουν τη Λασκάρ Γκα, όπως είχαν κάνει και στην περίπτωση της Κουντούζ, τον Οκτώβριο του 2015. Οι ισλαμιστές μαχητές είχαν κρατήσει την πρωτεύουσα της ομώνυμης βόρειας επαρχίας για δύο εβδομάδες, εξέλιξη δίχως προηγούμενο τα 14 χρόνια του πολέμου.
«Η κατάσταση είναι πράγματι σοβαρή στη Χελμάντ, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε πολλές περιοχές», παραδέχθηκε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Μοχάμαντ Χαμπίμπ Χεσάρι, επικεφαλής των δυνάμεων του στρατού που δρουν στην επαρχία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου, τον Καρίμ Άταλ, «οι Ταλιμπάν βρίσκονται επί θύραις» της Λασκάρ Γκα, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 200.000 ανθρώπων. «Η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη», επισήμανε ο τοπικός αξιωματούχος μιλώντας στον Τύπο.
Επιπλέον, «περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί (από τις μάχες) στη Χελμάντ τις τελευταίες εβδομάδες. Η πλειονότητά τους έφθασε στη Λασκάρ Γκα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Ζαουάκ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. «Η πόλη δυσκολεύεται να τους φιλοξενήσει όλους. Οικογένειες, παιδιά, γυναίκες αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους. Υπάρχει έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού. Έχουμε επειγόντως ανάγκη βοήθεια».
Σύμφωνα με τον Χάτζι Καγιούμ, έναν κάτοικο της πόλης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «οι ταλιμπάν ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Λασκάρ Γκα. Τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας πέφτουν το ένα μετά το άλλο κι όλος ο κόσμος φοβάται ότι η πρωτεύουσα θα πέσει κι αυτή με τη σειρά της στα χέρια των Ταλιμπάν».
Χθες οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονταν έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, «η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ανά πάσα στιγμή».
«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης κάνει δύσκολες τις μετακινήσεις», επισήμανε μια πηγή προσκείμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση και πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός δυσκολεύεται να φθάσει στο νοσοκομείο της Λασκάρ Γκα, το μοναδικό που λειτουργεί για σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην επαρχία.
Η κατάσταση ανησυχεί έντονη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο διαχειρίζεται η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Το νοσοκομείο αυτό προσφέρει φροντίδες σε παιδιά και μητέρες: το 2015 εισήχθησαν ή προσφέρθηκαν φροντίδες σε αυτό σε πάνω από 93.000 παιδιά, ενώ επίσης σε αυτό έγιναν 12.700 γεννήσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα—το νοσοκομείο των οποίων στην Κουντούζ καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 2015 από ένα αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 42 άνθρωποι, μέλη του προσωπικού και ασθενείς—γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι φρόντισαν να στείλουν στα εμπόλεμα μέρη «τις συντεταγμένες του νοσοκομείου» της Λασκάρ Γκα.
Σύμφωνα με τον Άχμαντ Τζαμπάρ Καχραμάν, πρώην κυβερνήτη της Χελμάντ, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo, η δύναμη των Ταλιμπάν έχει «υποτιμηθεί», καθώς είναι «καλύτερα εξοπλισμένοι από πριν».
Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν αναπτύξει στην επαρχία μια νέα μονάδα, τη «Σάρα Χίτα» («κόκκινη ταξιαρχία»), τα μέλη της οποίας είναι «καλά εκπαιδευμένα και καλά οπλισμένα, με σύγχρονο εξοπλισμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος των Ταλιμπάν στην περιοχή Ναντ Αλί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας στην Καμπούλ υποβάθμισε πάντως τις επιπτώσεις της δράσης αυτής της μονάδας στα πεδία των μαχών.
Ο αφγανικός στρατός υποστηρίζεται από την πλευρά του από συχνά πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με το τελευταίο να καταγράφεται «χθες βράδυ», είπε ένας εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ο οποίος επιβεβαίωσε την κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Η κεντρική κυβέρνηση ουδέποτε μπόρεσε να εδραιώσει την εξουσία της σε ολόκληρη τη Χελμάντ, όπου οι Ταλιμπάν ελέγχουν διάφορες περιοχές και ιδίως εκτάσεις όπου καλλιεργείται οπιοπαπαρούνα. Από τη Χελμάντ προέρχεται το 80% της παραγωγής στο Αφγανιστάν, τη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή οπίου.
Για τον στρατηγό Τσαρλς Κλίβλαντ, εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων που παραμένουν στο Αφγανιστάν υπό τη σημαία του NATO, δεν πρόκειται πάντως παρά για το «φυσιολογικό επίπεδο βίας» στην περιοχή. «Οι Ταλιμπάν ουδέποτε μπόρεσαν να πάρουν και πάνω απ’ όλα να κρατήσουν οποιαδήποτε πρωτεύουσα επαρχίας ή σημαντική περιοχή», εκτίμησε πρόσφατα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.