Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα σταματούσε να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% εάν εξασφάλιζε πυρηνικό καύσιμο για έναν ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα τον οποίο διαθέτει, επιδιώκοντας να επαναφέρει στο τραπέζι την διαπραγμάτευση για μια συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που είχε προταθεί το 2009 αλλά δεν προχώρησε.
«Οποτεδήποτε μπορέσουν να μας εγγυηθούν αυτή την πώληση. . . θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό 20%», είπε ο Αχμαντινετζάντ σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Οποτεδήποτε δοθούν αυτές οι εγγυήσεις, θα εφαρμόσουμε όσα προβλεπόταν να κάνουμε εμείς» βάσει της συμφωνίας, συνέχισε ο ιρανός πρόεδρος. «Θα διακόψουμε τον εγχώριο εμπλουτισμό σε επίπεδο 20%. Αυτό είναι όλο. Αλλά θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση νέων ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων».
Η άρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει τον εμπλουτισμό αποτέλεσε την αφορμή να επιβληθούν τέσσερις γύροι κυρώσεων από τον ΟΗΕ στην πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα διεθνώς και στην επιβολή ακόμα αυστηρότερων περιορισμών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ο Αχμαντινετζάντ έθιξε το ζήτημα των κυρώσεων, αναγνωρίζοντας ότι έχουν πλήξει την οικονομία του Ιράν αλλά διαψεύδοντας ότι είχαν καταστροφικές συνέπειες.
«Τελικά οι κυρώσεις έχουν ένα αποτέλεσμα, ουδέποτε λέγαμε ότι δεν θα είχαν οποιαδήποτε συνέπεια», είπε. «Αλλά δεν έχουν ένα αποφασιστικής σημασίας αποτέλεσμα».
Οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι με το πυρηνικό του πρόγραμμα προσπαθεί μυστικά να αποκτήσει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει την κατηγορία, επιμένοντας ότι μοναδικός της στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Τεχεράνη σχεδιάζει να ανεγείρει 19 καινούργια πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια ισχύος 1.000 μεγαβάτ για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στη χώρα.