Ματαίωση προγραμματισμένων δημόσιων εκδηλώσεων, ένοπλοι αστυνομικοί στις παραλίες και στρατιωτικές περιπολίες στους δρόμους του Παρισιού… οι Γάλλοι ζουν ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι, με τις απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων να έχουν ενταχθεί πλέον στην καθημερινότητά τους.
«Είναι καινούργιο για μας. Υπάρχουν χώρες, όπως το Ισραήλ, όπου η τρομοκρατική απειλή αποτελεί καθημερινό κίνδυνο. Πλέον, μιλάμε για «ισραηλοποίηση» της κοινωνίας μας αλλά στο Ισραήλ δεν είναι δυνατόν να παρεμποδιστεί η διάπραξη τέτοιων ενεργειών, κατά κάποιον τρόπο θα συνηθίσουμε», λέει η Εβελίν Ζος, ψυχολόγος.
«Πώς να αντέξουμε» ήταν ο τίτλος του περιοδικού Le Point μετά την επίθεση στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου και πριν από τον σφαγιασμό του ιερέα στην εκκλησία στη Νορμανδία. Το Iσλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο αυτές επιθέσεις. Για πρώτη φορά αυτό τον χρόνο, περί τους εκατό αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να περιπολούν στις πλαζ της Γαλλίας. Αποστολή τους να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης ανάλογης με εκείνη στην πλαζ της Σους στην Τυνησία τον Ιούνιο 2015 (38 νεκροί). Για να μην ανησυχήσουν οι λουόμενοι, τα όπλα τους είναι κρυμμένα σε μία ζώνη που φορούν στη μέση.
Η πόλη των Καννών έφτασε μέχρι την απαγόρευση των μεγάλων σάκων στις πλαζ ώστε να μην μπορούν να κρυφτούν εκεί μεγάλα όπλα.
«Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε…»
Ορισμένοι Γάλλοι παραδέχονται ότι δεν πηγαίνουν πλέον με τα παιδιά τους σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος μετά την επίθεση στης Νίκαιας. Στους 84 νεκρούς, τα 10 ήταν παιδιά.
«Είμαστε κάπως τραυματισμένοι… σκεφτόμαστε τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος: σινεμά, θέατρο και τώρα και εκκλησίες», ομολογεί η Φρανσουάζ, συνταξιούχος 69 ετών.
Ορισμένοι Γάλλοι προσπαθούν να προστατευτούν από το άγχος που έχει προκαλέσει η αλυσίδα των τρομοκρατικών επιθέσεων ή σχεδίων επιθέσεων αποφεύγοντας την σχολαστική πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης.
«Κάνω μία ανάπαυλα από τα μέσα: ενημερώνομαι, αλλά όχι συνεχώς. Για την επίθεση στο Μπατακλάν, (Νοέμβριος 2015) έμεινα μέχρι τις 05.00 το πρωί να παρακολουθώ τηλεόραση. Τώρα σταματάω γιατί με τρώει», λέει ο Νορμπέρ Γκουτμάν, 56χρονος δικηγόρος που ζει κοντά στο Παρίσι και συμβουλεύτηκε ψυχίατρο για να ηρεμήσει.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, οι παρισινές «terrasses» και οι αποβάθρες του Σηκουάνα εξακολουθούν να είναι γεμάτες. Αλλά, η επιφυλακή είναι υψηλή με τις ένοπλες στρατιωτικές περιπολίες στους δρόμους και τους τουριστικούς τόπους. Στο μετρό, οι ανακοινώσεις για διακοπή της κυκλοφορίας εξαιτίας ύποπτου αντικειμένου διαδέχονται η μία την άλλη.
«Η καθημερινή ζωή έχει αλλάξει για όλους τους Παριζιάνους. Είμαστε πιο καχύποπτοι, περισσότερο σε επιφυλακή. Το άγχος είναι πάντα παρόν. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε…», λέει ο 32χρονος Tιμπό Σεζ.
«… κι εγώ απειλώ το Ισλαμικό Κράτος»
Για προληπτικούς λόγους, πολλές παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις, όπως τα πυροτεχνήματα της 15ης Αυγούστου ή πολιτιστικά γεγονότα όπως υπαίθρια κινηματογραφικά φεστιβάλ έχουν περιορισθεί ή ματαιωθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία.
«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Άρα, προς το παρόν, πρέπει να απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Όσες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τελικά είχαν μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που δείχνει την ανάγκη του πληθυσμού να αλλάξει ατμόσφαιρα και να ζήσει συλλογικά ευχάριστα γεγονότα.
Ωστόσο, οι γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτές της Μπαγιόν, που συνδυάζουν κάθε χρόνο παράδοση και «κορίδας» ματαιώθηκαν την Κυριακή με πτώση της συμμετοχής κατά 20%. Η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική. «Κοιτάζεις συνεχώς να δεις τι γίνεται γύρω σου, δεξιά, αριστερά», λέει η Νοέλ Οσκί.
«Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί τη Μασσαλία κι΄ εγώ απειλώ το Ισλαμικό Κράτος», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ένας Μαρσεγέζος, ο Μοχάμεντ Νενί, συνοδεύοντας τη φράση του με ένα βίντεο με ποταμό από βρισιές που το είδαν 300.000 άνθρωποι σε 24 ώρες.
«Η μεσαιωνική σας φιλοσοφία δεν μας φοβίζει», ήταν το μήνυμα που υιοθέτησε η παράνομη ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση της Κορσικής που απείλησε ότι, σε περίπτωση τζιχαντιστικής επίθεσης, η απάντηση θα είναι αμείλικτη.