Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς συναντώνται στη Νέα Υόρκη μερικές ώρες προτού οι Παλαιστίνιοι υποβάλλουν στον ΟΗΕ το αίτημα αναγνώρισης του κράτους τους.
Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν καμιά δήλωση πριν από τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία σημειώθηκε περίπου επτά ώρες μετά από εκείνη του Ομπάμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου — ο οποίος είπε πως ο αμερικανός πρόεδρος αξίζει να λάβει ένα «παράσημο τιμής» για την υπεράσπιση του εβραϊκού κράτους.
Ο Ομπάμα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι «πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει ένας πιο σύντομος δρόμος» για να επιτευχθεί η ειρήνη. «Η ειρήνη δε θα έλθει με δηλώσεις και αποφάσεις στον ΟΗΕ — αν ήταν τόσο εύκολο, θα είχε γίνει ως τώρα», είπε.
Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αντιμετωπίσει με «αυτοσυγκράτηση» την προσπάθεια των Παλαιστινίων να επιτύχουν την αναγνώριση του κράτους τους στον Οργανισμό.
«Ο γενικός γραμματέας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα, σύνεση και αυτοσυγκράτηση το θέμα του αιτήματος των Παλαιστίνιων στον ΟΗΕ», είπε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο Μπαν «επαναβεβαίωσε ότι θεωρεί πως οι (διμερείς) διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί μια διαρκής λύση», πρόσθεσε. «Τόνισε την αναγκαιότητα (να ληφθούν) ιστορικές αποφάσεις από τις δύο πλευρές σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», ανέφερε ακόμα ο Νεσίρκι.
Προηγουμένως ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, χώρας-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκανε σαφές ότι «υποστηρίζει πλήρως» την προσπάθεια των Παλαιστίνιων να ενταχθούν ως κράτος στον Οργανισμό. Ο Τζέικομπ Ζούμα τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «ένα αποφασιστικό βήμα προς μια διαρκή ειρήνη», και ότι «η Νότια Αφρική υποστηρίζει πλήρως αυτή τη θέση», καλώντας και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του Οργανισμού να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία.
Ο Λίβανος και η Βραζιλία, επίσης μέλη του ΣΑ, έκαναν γνωστό νωρίτερα χθες πως θα υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν είπε ότι η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τον Οργανισμό «δε θα επέλυνε όλα τα προβλήματα».
Ο Λίβανος υποστηρίζει πλήρως το αίτημα των Παλαιστίνων αλλά η ένταξη κράτους «ούτε αποκαθιστά τα πλήρη δικαιώματα (τους) ούτε μπορεί να θεωρηθεί πως δίνει μια τελική λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα», τόνισε ο Σουλεϊμάν. Το ζήτημα των προσφύγων, των διαφιλονικούμενων εδαφών κ.ά., θα παραμείνουν ευθύνη του ΟΗΕ, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας κάλεσε το Ισραήλ να εγκαταλείψει την «νοοτροπία της χώρας υπό πολιορκία», ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του στηρίζει το «αναφαίρετο δικαίωμα» των Παλαιστίνιων να επιδιώξουν την εισδοχή του κράτους τους στον ΟΗΕ. Κάλεσε επίσης να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.