Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε σήμερα να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια για να τερματιστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά στην απόφαση των Παλαιστινίων να ζητήσουν την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη θα προσπαθούν αδιάκοπα για να οδηγήσουν σε μια πρόοδο την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα έφτασε στη Νέα Υόρκη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και θα υπερασπιστεί την αλήθεια του Ισραήλ από το βήμα του ΟΗΕ απέναντι στο  παλαιστινιακό αίτημα για την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στο διεθνή οργανισμό.

Παράλληλα στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα σε γιορτινή ατμόσφαιρα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο αίτημα για την αναγνώριση ενός κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής ασφάλειας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη από τότε που τελείωσε η δεύτερη ιντιφάντα, το 2005, σύμφωνα με παρατηρητές.