Οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν σήμερα έναν Σαουδάραβα ο οποίος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στην 101η θανάτωση από την αρχή της χρονιάς στο βασίλειο, όπου εφαρμόζεται μια εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.
Χθες οι εκτελέσεις ανήλθαν σε 100 με τη θανάτωση ενός άνδρα ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο ενός συμπατριώτη του με πυροβόλο όπλο.
Στην πλειονότητά τους, οι θανατοποινίτες αποκεφαλίζονται δημόσια με ξίφος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει πρόσφατα έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία.
Έχουν «αυξηθεί με θεαματικό τρόπο εδώ και δύο χρόνια και αυτή η θλιβερή τάση δεν δείχνει καμιά ένδειξη επιβράδυνσης», είχε σημειώσει σε δηλώσεις του τον Μάιο ο Τζέιμς Λιντς, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος της Αμνηστίας που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
Την 2η Ιανουαρίου είχαν εκτελεστεί 47 άνθρωποι μέσα σε μόλις μία ημέρα για «τρομοκρατία», με τον έναν από αυτούς να είναι ο σαουδάραβας σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ. Η εκτέλεση του πνευματικού αυτού προκάλεσε κρίση στις σχέσεις του Ριάντ με την Τεχεράνη.
Το 2015 εκτελέστηκαν 153 άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο για μια 20ετία στο υπερσυντηρητικό βασίλειο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει σαουδαραβικών κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Οι σαουδαραβικές αρχές επικαλούνται την αποτρεπτική ισχύ της θανατικής ποινής για να δικαιολογήσουν την επιβολή της σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονιών, βιασμών, ένοπλων ληστειών και εμπορίας ναρκωτικών.
Η Αραβία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη των χωρών που εκτελούν τους περισσότερους θανατοποινίτες, μετά το Ιράν και το Πακιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, εξαιρουμένης της Κίνας.