Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφορία για το αν γαλλικά αεροπλάνα είναι υπεύθυνα για μια αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 56 ανθρώπους γύρω από την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η προχθεσινή επίθεση, η οποία έπληξε το χωριό Τουχάν βόρεια της Μάνμπιτζ, διενεργήθηκε από γαλλικές δυνάμεις.
«Για τις ενέργειες του συνασπισμού, δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για το τι μπορεί να έχουν κάνει τα γαλλικά αεροπλάνα», είπε ο Ολάντ, αναφερόμενος στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό που μάχεται κατά των μαχητών.
«Πραγματοποιούμε αεροπορικές επιδρομές στο πλαίσιο του συνασπισμού και είμαστε πολύ προσεκτικοί στα πλήγματά μας», δήλωσε ο Ολαντ στους δημοσιογράφους.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «δεν δίνει αξία σε καμία δήλωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ» και μια έρευνα του συνασπισμού θα καθορίσει αν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προκάλεσαν το θάνατο αμάχων.
Προθεσμία 48 ωρών στο ISIS να εγκαταλείψει τη Μάνμπιτζ
Στο μεταξύ, οι συριακές αντιτζιχαντιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έδωσαν σήμερα προθεσμία «48 ωρών» στους μαχητές του ΙΚ να εγκαταλείψουν το προπύργιό τους Μάνμπιτζ «προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων», σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ζωές των αμάχων (…) και να σωθεί η πόλη, ανακοινώνουμε ότι αποδεχόμαστε την πρωτοβουλία η οποία προβλέπει την έξοδο των υπό πολιορκία μαχητών του ΙΚ μαζί με τους προσωπικούς στρατούς τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μάνμπιτζ, που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
«Έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να φύγουν μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της ανακοίνωσης (…). Η πρωτοβουλία αυτή είναι η μοναδική και η τελευταία ευκαιρία των μαχητών του ΙΚ», προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Πηγή που πρόσκειται στο Συμβούλιο εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η πρωτοβουλία αυτή προωθήθηκε από τους επικεφαλής των φυλών της Μάνμπιτζ πριν από μία εβδομάδα.
Δεκάδες άμαχοι νεκροί
Τουλάχιστον 56 άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μάνμπιτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία. Η συριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο για 125 θανάτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχθηκαν ότι εξαπέλυσαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Μάνμπιτζ, διαβεβαιώνοντας ότι θα διεξαγάγουν έρευνα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για θανάτους δεκάδων αμάχων.
Η κύρια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε χθες τον συνασπισμό να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές ώστε να διεξαγάγει έρευνα για τα πλήγματα αυτά.
Τις επιδρομές καταδίκασε επίσης η Unicef η οποία εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο «περισσότερων από 20 παιδιών».
Σύροι μαχητές καλούν σε διαδηλώσεις μετά τη «σφαγή-ντροπή για την ανθρωπότητα»
Από την πλευρά τους, σύροι μαχητές κάλεσαν μέσω του Facebook σε διαδηλώσεις την Κυριακή σε όλο τον κόσμο.
«Καλούμε όλους τους Σύρους, όποια κι αν είναι η πολιτική τους θέση ή η θρησκεία τους, και όλους τους ελεύθερους λαούς (…) να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους την Κυριακή, 24 Ιουλίου μαζί με την κατεστραμμένη πόλη μας», γράφουν σε μία σελίδα στο Facebook.
Η έκκληση αυτή είναι μια απάντηση στα «μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα αεροπλάνα του συνασπισμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Άλλοι μαχητές κάλεσαν για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στις τουρκικές πόλεις Κωνσταντινούπολη ή Γκαζίαντεπ όπου ζουν πολλοί σύροι πρόσφυγες.
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Αζάζ, δυτικά της Μάνμπιτζ, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε άλλες σελίδες του Facebook. Αυτή η «σφαγή είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα», έγραφε ένα πανό.
Έκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ιορδανία: Ανοίξτε τα σύνορα με τη Συρία
Εξάλλου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσαν σήμερα για την απομάκρυνση των σύρων τραυματιών πολέμου που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς η περιοχή αυτή έχει κηρυχθεί από το Αμάν «κλειστή στρατιωτική ζώνη» έπειτα από μια επίθεση, τον Ιούνιο, που προκάλεσε το θάνατο 7 στρατιωτικών.
Ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ιορδανία, Λουί Εγκιλιούζ, κάλεσε σε ανακοίνωσή του τις ιορδανικές αρχές να «συνεχίσουν [να παρέχουν] την αλληλεγγύη τους στους τραυματίες πολέμου, μια αλληλεγγύη που έσωσε τις ζωές πολλών παιδιών, γυναικών και ανδρών στη Συρία».
«Το κλείσιμο των συνόρων σημαίνει πως τα πιο ευάλωτα θύματα της σύγκρουσης -εκείνα που έχουν τραυματιστεί σοβαρά στον πόλεμο- δεν έχουν πλέον την πιθανότητα να διασωθούν», υπογραμμίζει ο Εγκιλούζ.
Το βασίλειο εμποδίζει επίσης, μετά την επίθεση της 21ης Ιουνίου, τη διέλευση κάθε βοήθειας προς τους πρόχειρους καταυλισμούς όπου συνωθούνται χιλιάδες Σύροι που διέφυγαν από τις μάχες στη χώρα τους.
Μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ιορδανίας με τη Συρία, οι MSF δεν μπόρεσαν να περιθάλψουν τραυματίες του συριακού πολέμου στο τμήμα υπηρεσιών επειγόντων χειρουργικών περιστατικών που άνοιξε πρόσφατα η ΜΚΟ στο κυβερνητικό νοσοκομείο Ράμτα, 5 χλμ. από τα σύνορα.
Αφότου ξεκίνησαν την παροχή των υπηρεσιών αυτών στο νοσοκομείο Ράτμα τον Σεπτέμβριο του 2013, και με τη στενή συνεργασία του ιορδανικού υπουργείου Υγείας, οι MSF περιέθαλψαν 1.062 ασθενείς και πραγματοποίησαν περισσότερες από 800 σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Ερυθρός Σταύρος: Βρείτε λύση για όσους έχουν αποκλειστεί στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας
Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «βρει επειγόντως μία λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία (…) δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας (…) και οι οποίοι «ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε μια ερημική περιοχή» στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.
«Όσο δεν βρίσκεται μια πραγματική και βιώσιμη λύση για τις χιλιάδες αποκλεισμένες οικογένειες (…) πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου τα πρόσωπα αυτά να μπορέσουν να τύχουν προστασίας και αρωγής σε ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, σε ανακοίνωσή του.
Η Ιορδανία έδωσε στις 12 Ιουλίου το πράσινο φως προκειμένου να διοχετευθεί «για μία και μοναδική φορά» ανθρωπιστική βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες Σύρους αποκλεισμένους στα σύνορα, είχε ανακοινώσει τότε το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (PAM).
Σύμφωνα με την Ερταρίν Κουζέν, διευθύντρια του PAM, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα έχει ξεπεράσει τις 100.000, με τους τελευταίους υπολογισμούς των ανθρωπιστικών οργανώσεων να κάνουν λόγο για 70.000.
Η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 σύρους πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 1,4 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές.